Ретро музей - един спомен за отминал живот

1
Ретро музей - спомен за един отминал живот
Ретро музей - спомен за един отминал живот Видео: Кис 13

Цветан Атанасов от Варна създава единственият и уникален Ретро Музей в България, като до момента има реставрирани над 50 автомобила и 10 мотоциклета, други предмети от периода на социализма и комунизма

Общо взето се старая да пресъздам миналото, любовта на моите родители. Това са спомени и няма значение кога е било. Това е част от нашия живот, на поколения българи“ 

Цветан Атанасов от Варна, работи по създаването на единствения и уникален Ретро Музей в България. В момента има реставрирани над 50 автомобила и около 10 мотоциклета от общо 120 събрани коли и 150 мотора, както и много други предмети от периода на социализма и комунизма. Возилата са акомпанирани от уникални восъчни статуи на популярни партийни и държавни ръководители от времето на комунизма, като Леонид Брежнев (СССР), Ерих Хонекер (ГДР). Не са забравени и Латино-американските им приятели от Куба Фидел Кастро и Че Гевара.

Това начинание ми костваше няколко години непрекъснат труд, както и огромна сума пари, но като добавих повече лудост и стана,“ разказа Цветан Атанасов.

„Сега, когато половината вече е готово, а друг е на път да се случи, сега съм щастлив и удовлетворен, и наистина се надявам да оставя незабравими спомени за бъдните поколения,“ добави Атанасов. 

Ретро музея е уникален за България и за бившия Цоц-лагер, нищо че в момента се намира в един подземен паркинг на МОЛ във Варна, но надеждата ми е, че в скоро време да се намери нова и постоянна площ във Варна или София и да бъде достъпен за всички желаещи, защото не трябва да забравяме как сме живяли ние, и нашите родители,“ каза Цветан.

„Всички коли са в движение – палят от раз – чисто нови напълно реставрирани двигатели. Започва се от ламарина и се сглобява до последното болтче, хромират се броните. Най-дълго ми отне реставрация на ГАЗ-67, 1943 г. военен модел, колата на 2 Св. Война – 4 години и половина. Тя е и една от най-ценните коли, но най-ценната ми кола е ЗиМ от серията ГАЗ. От моторите разполагам с всичките модели на немските АВО, МЗ, Симсон, чешките ЧЗ, ЯВА, Велорекс триколка, руските ИЖ, Днепър, Урал,“ каза Атанаосв.

„Да не забравя – детски играчки, в т.ч. велосипеди, както и други. Общо взето се старая да пресъздам миналото, любовта на моите родители. Няма политика, мразя я, и не искам въобще да чувам. Как може да има музеи с Хитлер, що да няма и за нашето минало това са вещи, които носят спомени и няма значение кога е било. Това е част от нашия живот, на поколения българи,“ емоционално сподели Атанасов.

„На 1 декември 2014 ще отворим музея в един МОЛ във Варна Нищо няма да се продава, имам си бизнес и пари не ми трябват. Правя този музей, защото го обичам. 53 човека екип, много се работи, успяваме и ще успеем. Правим също и силиконови фигури по специална технология, 19 са готови. Имам уникални 16 монументални бронзови паметника от соц-епохата, между тях 3-метрова статуя на Георги Димитров, която стоеше в град Перник. Постоянно пускаме информация на Фейсбук страницата RetroMuseumBg,“ каза Цветан.

В музея са събрани истински „червени“ реликви. Култовият съвестки автомобил „Жигули“, име което на много други езици обаче звучи неприлично – близко е до gigolo (жиголо). Затова колите, предназначени за износ, се продаваха под марката “Лада”. Не е забравен и „Москвич“-а – друга гордост на съветското автомобилостроене дълги години се произвеждаше от АЗЛК („Автомобильный завод имени Ленинского комсомола“) – Автомобилен завод на Ленинския комсомол. У нас на шега съкращението АЗЛК се четеше “Ах,Защо Ли те Купих”.

Гордостта на Украйна във времената, когато бяха „посестрими“ с Русия – ЗАЗ-965, наричан “Отмъщението на Хрушчов”, “Гърбавия” и “Чебурашка”. Любопитен факт, е че първият автомобил на Владимир Путин е бил “ЗАЗ 968″. Той е закупен през 1972 г., но въпреки сериозното си ЕГН, е в отлично състояние и до днес, както и този в българския Ретро Музей.

 

Източник: КИС 13
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари