Ресторантьорите ще вдигнат цените с 20-30% след връщането на ДДС

0
Цените ще се вдигнат чувствително, защото за да има печалба, трябва да има оборот, заяви председателят на БХРА
Цените ще се вдигнат чувствително, защото за да има печалба, трябва да има оборот, заяви председателят на БХРА

Цените ще се вдигнат чувствително, защото за да има печалба, трябва да има оборот, заяви председателят на БХРА

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) прогнозира 20-30% скок на цените в ресторантите след връщането на 20% ДДС. Това заяви Атанас Димитров, председател на БХРА, в интервю за bTV.

Цените ще се вдигнат чувствително, защото за да има печалба, трябва да има оборот, а така ще спадне потреблението. С 20-30% скок на цените, трябва да се пренасочат средства в труд“, обясни Димитров.

Той подчерта, че ресторантьорският бизнес е изключително сериозен и специфичен. ДДС е един косвен данък, но в някои случаи в икономиката преминава в пряк. Това е един от основните аргументи за изсветляване на бизнеса ни“, каза Димитров.

Според него държавата има съществен интерес от ресторантьорския сектор. „Намалявайки ДДС за нашия сектор, се увеличиха социално-осигурителните прагове и МРЗ с 200 лв. Отправям апел към политиците и да им припомня, че това е визитната картичка на България пред света“, заяви Димитров.

Според икономиста Калоян Стайков, поскъпването е абсолютно основателно. "Този сектор много лесно прехвърля увеличение на цени, получаваше компенсации за цени на тока, диференцирани ставки", припомни той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    15
    Николай Стоилов
    Ами вдигнете ги, КЪВ Ви е проблема? Ще си джуркате по твл.и ще чакате овце с пари
  • 2
    14
    Мда...
    Не е уместно да се сравняват цените с Турция, там си имат сериозни проблеми. Вижте по-добре Румъния. Само преди 2 месеца при престой в град с население колкото Русе / 7-8 дни/ , сметките ни за трима не надвишаваха 45-50 лв, с бирите, големи порции и добър английски. Примерно - салата, три основни, 3 бири, безалкохолно и някакъв хляб. Два пъти получихме и комплимент. Преди седмица в Бургас, обедно меню, огромни порции, комплимент- пукани мариновани чушлета и мин. вода ...мда...И на други места ни се е случвало, но не си спомням за Русе.
  • 4
    13
    До 7ми коментар
    Ооо много хора ще ходят. Акъла на тоя народ е под нивото на кравар.
  • 11
    12
    Русенец
    Че те, ресторантьорите, ги вдигнаха със стотина процента още като им премахнаха Дедесето . Пък като го върнат, хайде с още 20-30 процента. Нямат насита.
  • 7
    11
    Незапознат
    тъкмо, че никой да не им сяда по "заведенията" !
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари