„Малката Виена” се затрива и разпада

4

Русе  - „Малката Виена”, така е познат градът сред нашите съграждани и посетители, а дали е така вече?

Вече не е така заради "грижовното и любящо” управление на нашите управници. Тези сгради, символ на нашия град, загиват и умишлено не се реставрират.

Защо?

Сигурно защото няма европейски проекти, за това ли? Затова ли ще бъде унищожен Вития мост, защото има проект? За да може на мястото на тези емблеми на нашия град да има нови и „по-добри” сгради, никому ненужни, които след някой друг месец ще бъдат негодни за ползване и в постоянен ремонт.

Защо трябва Община Русе да печели от туризъм като управляващите могат да печелят облаги от ненужни разрушения. Защо нашите управници не вземат пример от своите европейски колеги, които държат на своето културно наследство, и правят всичко по силите си, за да го запазят, а не да го разрушават.

Вярно, че се правят нови неща, които след това са за ремонт, за да може да се печелят обществени поръчки. 

Ние от ПП "Възраждане‘‘ - Русе питаме, така ли ще остане състоянието на тези архитектурни шедьоври на Русе?

Какви стъпки ще се направят за съхранението им? Какво се направи през тези години за запазването на тези сгради? Сигурно е по-лесно да се прикрие един паметник с едно платно, заблуждаващо и скриващо неугледния му вид, отколкото да се приведе в нормалния си вид, все пак трябват средства за безбройните и ненужни събития всеки месец. Трудно се намират собствениците на тези сгради, но Община  Русе трябва да прави всичко по силите си за опазването им, от една страна за бъдещите поколенията да знаят какво е представлявал града, а и за туристите, които идват и вместо да видят "Малката Виена", виждат някакви развалини, вместо великолепни сгради.

Трябва да се направят стъпки по това направление. Местната власт е задължена да иска законови промени за да спаси тези сгради, но нищо… Какво се прави? Стига с тези европейски проекти, обръчи от фирми, комисионни и т.н. не може да се руши? Защо трябва да губим пари заради нехайството на управниците ни.

Град Русе не носи своето название "Малката Виена‘‘ заради модерните сгради, а заради този възрожденски дух и културата, която е запазена в тези сгради. ПП "Възраждане‘‘- Русе счита, че тези сгради трябва да се възстановят и да се направят законовите промени, за да може да се радваме на тези късчета история.

Нека да подчертаем, че нашият град е бил и символ на буржоазията някога. В него са сътворени много нови за времената си полезни и до днес неща - първата ЖП линия, първата съвременна печатница , първата телеграфна линия, първата пивоварна фабрика, първата частна банка „Гирдап“, първия железен кораб, първата метеорологична станция, първото немско училище на Балканите - Дойче Шуле и още много примери как „Градът на свободния дух“ е дал на България много новооткрития. Тези здания носят духа на Буржоазна България, а не на партийните интереси и личните изгоди от спечелените поръчки.

В момента започва да се работи по проект, който трябва да подобри кейовата зона и да подобри туристическата логистика на града, но това как ще стане като лицето на града се затрива и разпада, състарено от сивите стари къщи и постройки, които някога са били емблема на града. Не е необходимо да се правят концерти през седмица, а тези сгради да се разрушават. Къде е Кмета, не ги ли вижда?

Настояваме Кметът да да заживее в реалността, а не в своя розов и според него безпроблемен град, все пак той е лицето, което трябва да реагира на тези "видими резултати‘‘…

ПП ,,Възраждане‘‘- Русе

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари