Ремонт на ремонта: Жълтите павета се разместиха само два месеца след второто пренареждане

0
Има пропадане и разместване на настилката на места
Има пропадане и разместване на настилката на места Видео: NOVA

Има пропадане и разместване на настилката на места

Два месеца след второто пренареждане на жълтите павета в София, може да се наложи пореден ремонт. За това сигнализират от Столичната община. Причината е пропадане и разместване на настилката на места и отваряне на фуги, информира NOVA.

Сагата с пренареждането на жълтите павета започна преди около година. След първия ремонт, още на първата седмица, настилката се размести. От Общината обявиха, че следва ново пренареждане. Вторият опит започна през лятото и приключи през септември.

Беше използвана нова технология - паветата се сортират предварително, а през десет метра се слагат метални профили. Дефектите обаче вече са видими.

Бившите управляващи от ГЕРБ обясниха, че за ремонта в засегнатия участък не е платено на фирмата изпълнител, а новият кмет може да наложи неустойки в размер на 5 млн. лв. Припомниха и че от Националния институт за недвижимо културно наследство не са одобрили идеята за полагане на смола във фугите и така се е стигнало до технологията с метални профили.

Консултирал съм се с експертите и те са на мнение, че заради дъждовете и заради трафика, около металните шини се е получило пропадане заради слягането на пясъка. Затова е добре да се помисли за нов вариант със смола и всяко едно паве да си има свое гнездо”, коментира общинският съветник от ГЕРБ-СДС Антон Хекимян.

Фирмата изпълнител ще бъде глобена, заявиха от ПП- ДБ (Спаси София). Нова технология на редене обаче няма да има. „От 1906 година до ремонта на ГЕРБ паветата не се бяха приплъзнали. Предстои да уточним точно какво трябва да бъде направено, най-вероятно ще е необходимо да бъдат премахнати металните профили, които в момента създават проблем за настилката”, уточни общинският съветник от ПП-ДБ (Спаси София) Стефан Спасов.

От опозицията в лицето на БСП поискаха отговорността да се поеме от главния архитект на София Здравко Здравков. „Няколко пъти създаваха тестови площадки, експериментираха, пробваха много технологии и избраха тази. Очевидно не е подходяща, след като две години продължаваме да си говорим за жълтите павета”, посочи общинският съветник от „БСП за България” Иван Пешев.

От фирмата изпълнител „Трейс” заявиха, че са само изпълнители на проекта и са следвали заданията на общината.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    3
    Greda
    Ей тоя Хекимян,от всичко разбира!!! Има ли хабер, изобщо от пътно строителство?! Ами като дава такива фикс идеи,да вземе и да покаже,как всяко паве да си има собственно гнездо!!!! Е голяма излагация! Поне млъкни бе арменец!!!
  • 2
    2
    БОЦко
    Е, като не е платено, голям праз! Да страдат хората, така ли?
  • 7
    1
    русенец
    Другари софиянци, да не ви пука! Провинцията ще плати и следващите ремонти на жълтите павета! Важното е да има хора, които да глътнат едни милиони за това.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари