Рекордни жеги и опустошителни пожари в Eвропа

0
48.8 градуса по Целзий са показвали термометрите вчера в Сицилия
48.8 градуса по Целзий са показвали термометрите вчера в Сицилия Видео: NOVA

48.8 градуса по Целзий са показвали термометрите вчера в Сицилия

Рекордни жеги и опустошителни горски пожари в Eвропа, докато огнеборците в няколко държави се борят да потушат пламъците. В Италия измериха вероятно най-високата температура на Стария континент.

48.8 градуса по Целзий - толкова са показвали термометрите вчера в Сицилия. Ако тези данни бъдат потвърдени от Световната организация по метеорология, това ще е най-високата температура измервана в Европа. Предишният рекорд се държеше от гръцката столица Атина, където през 1977-ма година живакът е отчел 48 градуса.

Тази година е много трудна за нас заради голямата жега. Следващата година се надяваме да можем да започнем превенцията по-рано, за да предотвратим горските пожари”, коментира Паоло, предава NOVA.

На територията на Италия бушуват редица горски пожари, които изпепелиха гори, обработваеми земи и цели градове.

Нашето малко градче беше обхванато от пламъците. Това е катастрофа. Преживяхме и все още преживяваме тъжни моменти и ще отнеме дълго време преди да се завърнем към предишния ни живот”, каза Джована Личитра, жител на Джаратана.

Причина за високите температури е антициклонът „Луцифер", заради който по Адриатическото крайбрежие беше обявена най-висока степен на опасност от жеги.

Гърция обаче може да си поеме глътка въздух, след като падналият през изминалата нощ дъжд значително е подпомогнал борбата срещу горските пожари. Най-големите, тези на остров Евия, почти са загасени. Опасността още не е изцяло отминала, тъй като има тлеещи огнища.

Климатичната криза е тук и тя ни показа, че всеки трябва да се промени - от ориентацията на икономиката до националната енергийна политика. От функционирането на държавата до ежедневните навици на гражданите, които засягат околната среда”, каза Кириакос Мицотакис.

Сушата е основната причина за опустошителните пожари в Гърция, които по първоначални оценки са унищожили над 900 хиляди декара гори и земеделски площи, както и хиляди жилища.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари