Рекордни инвестиции са заложени в Бюджет 2024

0
Асен Василев представи параметрите на финансовата рамка за следващата година
Асен Василев представи параметрите на финансовата рамка за следващата година Снимка: БТА

Асен Василев представи параметрите на финансовата рамка за следващата година

Бюджетът за догодина е изчислен при дефицит от 3% на касова основа, което прави около 6 млрд. лева. Това стана ясно на пресконференция в Министерството на финансите, където ресорният министър Асен Василев представи параметрите на финансовата рамка за 2024 г.

От догодина минималната работна заплата ще бъде 933 лева месечно, а средната заплата в страната ще нарасне между 10 и 12%. От 1-ви юли пенсиите ще бъдат увеличени с 11 на сто. Средногодишната инфлация ще бъде 4,8%, а в края на годината ще се свие до 3 на сто.

Проектобюджетът ще бъде внесен в парламента на 22-ри ноември и очакването на финансовия министър Асен Василев е най-важният финансов закон да бъде приет дни преди Коледа. В него са заложени рекордни капиталови разходи, заяви Василев:

“Заложени са рекордни инвестиции от над 12 млрд. лева капиталови разходи в бюджета за догодина. Също така са заложени капиталови разходи в размер на над 1 млрд. лева във Фонда за общински проекти, по който могат общините да кандидатстват с проекти, свързани с пътища, ВиК, обществени сгради и културни институти, които искат да ремонтират”.

Средствата за отбрана са малко над 2% от брутния вътрешен продукт, който се очаква да бъде над 205 милиарда лева.

Бюджетът включва общо приходи за 2024 г. от 77,6 млрд. лева и общо разходи от 83,8 млрд. лева”, посочи Василев.

Това прави дефицит от около 6 млрд. лева, който в процентно изражение е 3% на касова и 2,9 на сто на начислена основа. Втората е важният критерий по Маастрихт, необходим за членство в еврозоната. Дългът ще остане 23,8% от брутния вътрешен продукт.

На въпрос на БНР как е изчислена приходната част предвид факта, че не са ясни данъчните постъпления заради забавянето на гласуванията в ресорната парламентарна комисия, Василев отговори:

“Това е изчислено при внесените данъчни закони към момента. Имаме първо четене на данъчните закони и предложения за второ четене, които ще се случат, докато върви паралелно обсъждането на бюджета, така че корекции в параметрите са възможни в рамките на следващите 2 седмици”.

В момента се проверява информацията от “Политико” за заобикалянето на санкциите върху руски петрол, но към момента няма данни. На въпрос какво ще се случи ако бъде прекратена дерогацията предварително, Василев отговори:

“Това е въпрос, за който парламентът взе решение. Ако парламентът реши да си промени мнението, правителството, разбира се, ще изпълни новото решение на парламента”.

Василев очаква допълнителните плащания от “Газпром” за транзит на руски газ през България да постъпят в хазната между 15 и 25-о число този месец.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    3
    И ся кой ше плаща?
    Ококорения дръпна миналата седмица заем 2 милиарда, тази още 4 милиарда изтеглил - говорят го по телевизиите. Кокорко, както е тръгнал всяка седмица да тегли кредити, изглежда че иска да ни смъкне и кожите от гърба - трябва да се връщат парите взети на рабош.
  • 0
    2
    123
    С кредити и аз правя инвестиции, педераст мръсен.
  • 2
    1
    WTF
    Тихомълком удрят брутална данъчна балтия за обикновенните хора. Уж вдига пенсиите с 11% ама данък сгради го вдига с 65%. Ми то увеличението на пенсиите на бедните пенсионери ще бъде на минус като се приспадне данъка за жилището. А плюхме по Дянков навремето, който вместо да вдигне данъците оряза бюджета и ни даде постна пица. Асенчо не само няма да ни даде постна пица, ами ще ни прибере зимнината от мазите.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари