Асен Василев: Дефицит 3% е възможен без да ограничаваме социалната част

0
Очакваме ръст на банковите лихви - да се вдигнат и стигнат високо едноцифрено число, посочи още финансовият министър
Очакваме ръст на банковите лихви - да се вдигнат и стигнат високо едноцифрено число, посочи още финансовият министър Снимка: Facebook

Очакваме ръст на банковите лихви - да се вдигнат и стигнат високо едноцифрено число, посочи още финансовият министър

Можем да свалим бюджетния дефицит до 3 процента от БВП, без да ограничаваме социалната му част и инвестициите. Фокусирахме се върху събираемостта на данъците, без да повишаваме данъчната ставка, каза финансовият министър Асен Василев по време на Четвъртия Софийски икономически форум.

ДДС е основен данък в България, той не се определя от износа на стоки, посочи Василев по време на дискусията. ДДС има непряко влияние от печалбите на фирмите, но смятаме, че те ще останат непроменени спрямо миналата година, посочи той. Другата линия за данъчни приходи е данък общ доход и тук очакваме увеличението на заплатите да е два пъти по-голямо от увеличението на инфлацията, каза Василев, цитиран от БТА.

Очакваме ръст на банковите лихви - да се вдигнат и стигнат високо едноцифрено число, посочи още финансовият министър.

За по-висока производителност на икономиката е нужно да имаме по-добра физическа инфраструктура - машини, фабрики, пътища и мостове. Ако един ТИР чака на Дунав мост в Русе три дни, това е загуба за бизнеса и той планира по-ниски заплати, по-ниски инвестиции. Затова присъединяването ни към Шенген е важно, защото минаването на стоки през границите пречи на икономиката, отчете министърът на финансите. България има граница от 450 километра по река Дунав и само два моста, а това спира икономическото развитие. Влизането в Шенген ще направи по-лесно изграждането на мостове, смята Василев.

В момента бизнесът губи 1,5 млрд. лева годишно от такси за трансакции и затова е важно приемането на страната в еврозоната, добави той.

Ние инвестираме в човешкия капитал - в науката, образованието и във висшите училища. На тези процеси им трябват обаче 10-15 години, за да се види направеното, каза Василев.

По думите му, ако заплатите у нас продължават да се увеличават по-бързо от БВП, ще се справим с недостига на висококачествена работна ръка.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари