Рейтингът на управляващите се движи като сърфист по вълните на COVID-19

0
Бойко Борисов е сървайвър и с лекота се възползва от обратите в обществото
Бойко Борисов е сървайвър и с лекота се възползва от обратите в обществото Снимка: БГНЕС

Бойко Борисов е сървайвър и с лекота се възползва от обратите в обществото

Боряна Димитрова е социолог с дългогодишна практика в социалните и политически проучвания. Управител е на социологическа агенция "Алфа рисърч". Тя даде интервю за Клуб Z по актуалните теми в обществено-политическия живот в страната.

Как есенната вълна на COVID-19 се отразява на рейтинга на управляващите?

Рейтингът на управляващите се движи като сърфист по вълните на COVID-19. В самото начало на есенната вълна ГЕРБ възвърна равновесие и се закрепи на гребена ѝ, след срива в най-острата фаза на протестите. В момента, обаче, когато развитието на пандемията се мени с дни и часове, рейтингите са по-нетрайни и от есенното слънце. В крайна сметка, как управляващите ще излязат от водата, ще зависи от цялостната хуманитарна, здравна, икономическа и социална равносметка, с която страната ще премине през пандемията. Безспорно, това ще бъде и един от най-важните фактори, които ще определят вота на избирателите в предстоящите парламентарни избори.

Идва ли краят на ерата Борисов? В каква нова роля ще влезе лидерът на ГЕРБ?

Бойко Борисов е сървайвър и с лекота се възползва от обратите в обществото, за да премине от една роля в друга. Не е изключено и сега да намери такъв модус, но очевидно вече мисли какво ще пише за "ерата Борисов" в учебниците по история. Той няма време за "поправителни". Затова му е екзистенциално важно да овладее икономическата и хуманитарна криза. Именно тя, както и играта на президента Румен Радев, ще го тласкат да му се противопоставя, като ще се опитва да влезе в ролята на "обединител". Дали ще се получи не знам, но това е логиката.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари