Рейтингът на Путин достигна нов рекорд

1
Повече от 15 години на власт, той е сред най-популярните лидери в света
Повече от 15 години на власт, той е сред най-популярните лидери в света

Рейтингът на одобрение на руския президент Владимир Путин достигна исторически висок резултат от почти 90%. Това сочат публикуваните данни от Руския център за изследване на общественото мнение (ВЦИОМ). Както показват изследванията, одобрението към държавния глава постави нов рекорд от 89,9%.

Този резултат подобрява предишния връх от 89,1%, записан през юни 2015 г. Според експерти от центъра високото ниво се дължи предимно на събитията в Сирия и руските въздушни удари срещу Ислямска държава (това са най-важните събития според 26% от анкетираните), предава ТАСС, цитирани от Economic.bg.

Проучването на общественото мнение е проведено на 17-18 октомври 2015 г. Анкетирани са 1600 души от 130 населени места в 46 области в страната. Статистическата грешка не надхвърля 3,5%. 

Социолозите припомнят, че оценката на държавния глава в продължение на повече от година и половина е над 80%. Резултатите на Путин започнаха да растат през пролетта на 2014 г. на фона на присъединяването на Крим към Русия. През март 2014 г. неговият рейтинг е средно 76,2%, през април - 82,2%, а през май - 86,2%, сочат данните на ВЦИОМ.

“Най-популярният лидер в света”

През август руският външен министър Сергей Лавров назова Владимир Путин като най-популярния лидер в света. Според министъра това се обяснява с независимата руска политика.

„За мен Русия – това е целият ми живот. Не мога да си представя себе си извън Русия дори за секунда. Чувствам връзката си с руската земя, руския народ. И никога не съм могъл и няма да мога да живея извън Русия. И Русия, разбира се, разчита на хора като мен.” Владимир Путин

Повече от 15 години на власт

На 6 март 2000 г. в Русия се провеждат предсрочни президентски избори, в които участват 11 кандидати. Владимир Путин е избран още на първия кръг с 52,94% от гласовете. На 14 март 2004 г., Путин бе избран за втори мандат отново в първия кръг, след като получи 71,31% гражданско одобрение. След това Путин стана премиер. На 24 септември 2011 г. на конгреса на "Единна Русия" тогавашният президент Дмитрий Медведев предложи на делегатите да подкрепят кандидатурата на Путин за президент. На 4 март 2012 г. Владимир Путин бе избран за президент на Руската федерация отново още в първия кръг с 63,6% от гласовете.

Източник: Economic.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари