Редки видове риба се завръщат в Черно море

0
Роден рибар сподели, че от 15 години не е улавял такава риба
Роден рибар сподели, че от 15 години не е улавял такава риба

Редки видове риба, които отдавна не са влизали в мрежите на рибарите по Южното Черноморие, се завръщат, напоследък все по-често.

Това разказа Димитър Янчев, председател на рибарското сдружение „Морски сговор“ и неформален кмет на бургаското рибарско селище Ченгене скеле, предаде E-burgas. Той сподели, че неотдавна за пореден път е уловил риба, която е популярна с името спари. Тя с жълтеникаво-сребърни страни. Гърбът и ивиците са маслинено зелени и тежи около един килограм.

"Поне от петнадесет години не бях я улавял", казва Димитър Янчев, известен повече като Митко Брадата. Той живее в рибарското селище от около петдесет години. И добре си спомня времето, когато често били улавяни моруни с тегло от по няколкостотин килограма, паламудът се превозвал със самосвали и морето гъмжало от какви ли не морски обитатели.

"Усеща се общо подобряване на здравето на морето", коментира сегашната ситуация оптимистично познавача на Южното Черноморие, И обяснява, че недалеч от "Ченгене скеле" например се наблюдава голяма популация от морско конче-вид, който през последните десетилетия се срещаше много рядко.

"Старите хора казват, че въздухът е чист там, където има светулки. А морската вода там, където има морски кончета", категоричен е Димитър Янчев.

Тоя има наблюдения и че през последните няколко години барбунът или така наречената "царска риба" е със значително по-големи размери. А численноста на пасажите е значителна.

Председателят на рибарското сдружение „Морски сговор“ разказа още, че в момента има добри индикации за очаквания активен риболовен сезон. Защото в морето има добри количества от така наречения "ем". Това са пасажи от дребни рибки-хамсия, сафрид и други. С които се хранят едрите риби. Въпреки това обаче не смее, да се ангажира с коментар за това, какъв ще бъде риболовната година "Никой не може да даде прогноза какво ще се случи. Всичко е в ръцете на Свети Никола", казва той.

Източник: E-burgas
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари