Разследват бивш началник в КАТ и трима шефове на РПУ за чадър над Георги Семерджиев

0
Обвинението се опитва да въздейства на служителите на МВР чрез досъдебни производства срещу тях, заяви вътрешният министър Иван Демерджиев
Обвинението се опитва да въздейства на служителите на МВР чрез досъдебни производства срещу тях, заяви вътрешният министър Иван Демерджиев Снимка: БГНЕС

Обвинението се опитва да въздейства на служителите на МВР чрез досъдебни производства срещу тях, заяви вътрешният министър Иван Демерджиев

Трима шефове на районни управления и бивш ръководител на сектор "Пътна полиция" присъстват в доклада за разследването за осигуряването на "полицейски чадър" над Георги Семерджиев, причинил жестоката катастрофа на бул. "Черни връх" в София, при която загинаха две млади жени. Това заяви пред БНТ служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

По думите му МВР започва масови проверки за употребата на алкохол и наркотици сред полицаите. Ще се тестват всички служители на реда, които се качват в служебен автомобил - при застъпване на смяна и при приключването на работния ден. На по-следващ етап проверките ще обхванат и останалите служители на МВР.

"Повтаря се мантрата, че са зачестили случаите със служители на МВР, които правят едно или друго. Не са зачестили, а зачестиха случаите, в които ги хващат. Това е първата система в България, която намери сили да започне да се чисти. Не ми е известно следовател или прокурор да е заловен да прави каквото и да е. МВР е първата система, намерила сили да се освободи от хората, които петнят името на системата. До вчера тези служители не се опитваха да се скрият, а вадеха служебните си карти и минаваха безпрепятствено. Сега не смеят да си вадят служебните карти. За да ги няма тях, трябва да бъдат заловени, уличени и наказани", каза Демерджиев.

До 7-10 дни предстои смяната на ключови фигури в МВР, заяви още Демерджиев. По думите му цели структури в системата за запълвани и създавани така че да служат на други цели, извън опазването на реда.

"Няма да сменя хора, които си изпълняват професионалните задължения. Не ме интересува кой какви пристрастия има извън службата. Ако той си изпълнява задълженията, не ме интересува на кого симпатизира. Досега е имало много случаи в които професионализмът е бил пренебрегван за сметка на политически пристрастия - сменяни са хора, удобни за политическото ръководство", допълни той.

Демерджиев разкритикува остро работата на прокуратурата. Според него от обвинението се опитват да въздейства на служителите на МВР чрез досъдебни производства срещу тях.

Според него срещите на главния прокурор Иван Гешев с жители на столичния квартал "Факултета" след инцидента със загиналия таксиметров шофьор са допринесли единствено за засилване на напрежението.

Относно изгорелия автомобил, с който беше причинена тежката катастрофа в Шумен, при която беше убита 22-годишна жена, Демерджиев посочи, че от прокуратурата са забранили на МВР да изнасят данни по случая, а впоследствие МВР е обвинено, че прикрива информация. Според данните от охранителните камери пожарът на автомобила не е възникнал след човешка намеса.

По подобен начин от прокуратурата спрели служители на отдел "Вътрешна сигурност" да арестуват полицаите, придружавали автомобилът, който причини тежката катастрофа на "Околовръстното шосе" в София, с мотива, че ще попречат на разследването, каза Демерджиев. След случилото се на "Околовръстното шосе" от МВР планират още мерки.

"Ще оборудват всички автомобили с необходимата техника, за да не се налага да ползваме случайни камери в такива случаи, а когато възникне въпрос какво се е случило, да може да се разбере веднага", каза той.

Иван Демерджиев заяви още, че би останал да работи в МВР. Дали е готов да работи в редовен кабинет, зависи от състава на партиите и коалициите, които го подкрепят.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    6
    Бивш
    Къде си видял написано Самарджиев ,бе комунистически малоумнико ! Ти май не можеш да четеш ! Па не можеш и да пишеш от злоба ! Явно от старите БКП кадри си !
  • 2
    5
    До 4
    Жалко, не виждаш,че ти също присъстваш в този свят....
  • -4
    4
    аман от малоумници
    Докога ще се бърка фамилията Семерджиев със Самарджиев. Токлова негламотен свят е напъплил навсйкъде. А Георги Самарджиев не може да има нищо общо с Атанас Семерджиев
  • 5
    3
    С.С.
    До 1и 2 ! Колко пъти трябва да се каже ,че Георги е внук на генерал Атанас Семерджиев ! Унищожил хиляди досиета на доносниците от бившата ДС ! Той е назначил много от бащите ,пък и част от сегашната върхушка на СЛУЖБИТЕ ! Няма да направят НИЩО ! Просто ЗАБРАВЕТЕ !
  • 4
    2
    Бранимир
    Това лято се беше появила информация, че дядото на този тип, бил някакъв началник в милицията или ДС на времето, та това бил един основните фактори за тези протекции и чадъри.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари