Разширяват пътя Русе – Разград – Шумен

8
Започва разширяването на 20 първокласни пътни участъка до габарита на скоростни пътища
Започва разширяването на 20 първокласни пътни участъка до габарита на скоростни пътища

Започва разширяването на 20 първокласни пътни участъка до габарита на скоростни пътища

"Един от ключовите приоритети, залегнали в бюджета на Агенция "Пътна инфраструктура" за следващата година, е възлагането на идейни проекти с пълни геоложки проучвания и изработването на Подробни устройствени планове за 20 изключително важни първокласни пътни участъка, които да достигнат габарит на скоростни пътища". Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков. Той участва в деветата годишна конференция на тема "Безопасна инфраструктура", организирана от Българската браншова асоциация "Пътна безопасност", съобщиха от Министерството.

Сред трасетата, които ще бъдат разширени, са по направлението Русе - Разград - Шумен, Силистра - Шумен, Шумен - Ямбол, Ямбол - Лесово, Бургас - Малко Търново, Свищов - Русе, Враца - Оряхово и др.

"Това са участъци от републиканската пътна мрежа, които са залегнали в националната ни концепция за пространствено развитие и които следва да бъдат двигателят на регионалното развитие", подчерта министърът и допълни, че целта е да се създадат условия за подобряване на пътната безопасност, за намаляване на пътния травматизъм и за подобряване на жизнения стандарт и начина на живот на българските граждани.

"За да има едно добро утре, трябва да започнем от днес, а днес е функция на това, което сме правили вчера", заяви още регионалният министър и още веднъж подчерта, че е важно да се планира дългосрочно, защото досега държавата е планирала големите цели, но са пропуснати малките.

Пред участниците във форума министърът изтъкна важността на развитие на транспортните оси в посока север-юг, но и беше категоричен за неотложността на изграждане на още четири, в посока запад – изток.

В този контекст още тази година АПИ ще възложи идейно проектиране на по една допълнителна лента на автомагистрала "Тракия" поне в участъка между София и Пловдив, съобщи министърът.

Амбицията на настоящото ръководство на министерството е този или следващия месец да бъде предложен и механизъм, който да позволи строителството на магистрала "Хемус" да продължи.

Екипът на министерството и на АПИ е в готовност да започне строителството и на последния етап от магистрала "Струма", заяви още Цеков. Той уточни, че това може да стане веднага след като получи одобрението на Европейската комисия.

На конференцията регионалният министър съобщи още, че и за скоростния път Видин-Ботевград вече са преодолени териториално-устройствените и инженерно-техническите въпроси и до края на 2025 година пътят трябва да бъде завършен.

За съжаление обаче работата по трасето Монтана – Мездра ще трябва да започне отначало, обясни Цеков.

Скоро трябва да започне и строителството на участък от магистралата Дупница – Гюешево, стана известно от думите на министъра, след като тази година вече има сключен договор за изработка на Подробен устройствен план и технически проект.

В края на есента се очаква АПИ да обяви обществена поръчка за участъка от Бяла до Велико Търново – част от магистралата Русе – Маказа, остава трасето Велико Търново – Маказа, до гръцката граница и връзките с магистралите "Тракия" и "Марица".

Магистрала "Черно море" в момента е във фаза екологична процедура и се очаква проектирането и строителството да започне в рамките на следващата или началото на по-следващата година, обясни още Цеков.

Националната концепция за пространствено развитие на България до 2025 г. е средносрочен стратегически документ, който дава насоките за устройство, управление и опазване на националната територия и акватория и създава предпоставки за пространствено ориентиране и координиране на секторните политики. Документът предлага изграждане на онези важни участъци от националната пътна мрежа, които ще осигурят добрата свързаност с Европа, с центровете на знание, образование и иновации.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    8
    Fen
    ТОВА , СЛЕД КОЛКО МНОГО ГОДИНИ ТОЧНО ЩЕ СЕ СРУЧИ ?
  • 2
    7
    Веселин
    Трябва да се следи за изпълнението на тези проекти.Да не стане като предишният ремонт и разширяване на Русе Варна по времето на Онази свиня Лиляна Павлова.Схемата е следната.Пътя се води рехабилитиран и гаранцията е само една година.Проекта е добър,но по време на изпълнението са спестени ( откраднати) етапи и цикли от строителството,което води до бързо слягане и увиване на разширените участъци.Защо се случва,защото няма основа,тя е калкулирана в проекта но не е извършена,но е платено да я има!Това са причините за некачественото пътно строителство.Целта на всичко е кражба,през дейност!
  • 5
    6
    Анцълеск ...
    Явно на румънците им идва тесен сегашния път през Русе до Шумен за Варна.
  • 11
    5
    фена на Путин
    Идейни проекти и проучвания. Сиреч дебела краденка. АУТОБАН С БАНИ И ТОАЛЕТНИ И ГОЛЕМИ ПАРКИНГИ ЗА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ТРАНСПОРТ. ОТРЕПКИ ПРОКАЖЕНИ 2025 ГОДИНА СТАНА НЯМА ЕДИН ПЪТ.
  • 18
    4
    Българин
    Преди избори глупости всякакви може да чуем!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари