Разменените бебета. Въпрос на време беше да се случи

3
Случаят е толкова необичаен, че затъмнява и най-популярната сапунка
Случаят е толкова необичаен, че затъмнява и най-популярната сапунка

Случаят е толкова необичаен, че затъмнява и най-популярната сапунка

От десетилетие специалисти от системата предупреждават, че у нас има остър недостиг на акушерки. И за това време не беше направено нищо съществено тенденцията да се промени. Години наред, обикновено около Бабинден, се обяснява, че акушерките у нас са около 4000 и има нужда от още толкова, за да бъдат посрещнати нуждите на АГ болниците. Пак от толкова време се знае, че 80% от акушерките работят на няколко места, за да формират нормален доход, отбелязва News.bg.

Отдавна съсловието иска специалността да бъде призната за автономна, трудът им да бъде диференциран от този на медицинските сестри, но това не се е случило. Чуха се гласове и за стандарт по акушерство, който също не е видял бял свят. Докато последните представители на професията, останали у нас, чакат за пенсия, а някои работят и в пенсионна възраст, интересът към специалността замира съвсем.

Мястото на акушерките в женските консултации беше неглижирано, акушер-гинеколозите иззеха функциите им, а и откакто раждането със секцио стана модерно (по данни на НСИ през 2019 г почти всяка втора жена е раждала оперативно и по този показател сме трети в ЕС) професията беше изтикана от родилната зала. През 2020 стана възможно да се създават акушерски практики, но и това е усилие, което изисква финансиране, а перспективите услугата да бъде търсена не са насърчаващи. Българките бяха научени да раждат в болници, в присъствието на лекар.

Недостигът на акушерки е световен проблеми. През 2021 г. СЗО предупреди, че в световен мащаб не достигат 900 000 здравни специалисти.

Каква е картината у нас към 2022 г. стана известно тези дни, когато от Алианса на българските акушерки обявиха, че едва 1500 са работещите със специалността на терен. Твърде далеч от мечтаната цифра 8000, която би могла оптимално да задоволи необходимостта от такива специалисти. От тези, които все още работят, 60% са пред пенсия, а средната възраст на акушерките у нас е 57 години. Как се осигуряват кадри за всички АГ болници при очевидния недостиг, не е трудно да предположим - вече казахме, че 80% от акушерките работят на няколко места. Едва ли някой си мисли, че имат нормално натоварване и достатъчно време за почивка.

През 2015 г. акушерка преби бебе по време на дежурството си в "Софиямед". Разбира се, нищо не оправдава бруталното ѝ поведение. Получи своите 18 години затвор, на болницата ѝ се размина. Като че ли остана незабелязан фактът, че Емилия Ковачева е работила по 240 часа месечно, при законово позволени 160, с по 6-7 24-часови смени, при това не само в тази болница; че в лечебното заведение е имало хроничен недостиг на акушерки.

По онова време ИА "Медицински одит" установи редица нарушения в болницата, неспазен стандарт по неонатология, работело се е с минимален брой акушерки и неонатолози, имало е нарушения на трудовото законодателство, но за нея нищо особено не се случи. Само Ковачева лежи в Сливенския затвор.

Сега служебният здравен министър е назначил проверка в АГ болниците в страната - резултатът може би е предизвестен, но отново едва ли ще има кой знае какви последствия.

Все пак да се върнем на конкретния случай. Раждат се две бебета по едно и също време, в един и същ ден. Както стана ясно, размяна на гривните по време на раждането е невъзможна. Виж размяна на бебетата не е изключена. Как са били разменени при първото даване на майките ще се уточнява, но може да се предположи, че някой свръхнатоварен просто не е догледал и е разменил местата на бебетата в количките им.

Като общинска АГ болница "Шейново" е едно от местата с голям брой новородени.

През 2020 и 2021 г. лечебното заведение отчете рекорден брой бебета през първата година 2364, през миналата 2738. По много груби сметки това са 7-8 раждания дневно. По данни на болницата раждаемостта през миналата година е рекордна за последните 9 години. По официални данни в "Шейново" работят 60 лекари и 123 акушерки и медицински сестри. От тези 123, акушерките едва ли са повече от 20. Възможно е да нямат и толкова, тъй като в "Майчин дом" например според данни от сайта им, са едва 14, а там обикновено се раждат най-много бебета годишно.

Общинските и държавните АГ болници са натоварени, защото по-голяма част от семействата не могат да си позволят пакетите за раждане на частните болници, където цените надхвърлят 4000 лв.

В конкретната АГ болница цената на раждане с екип по избор допреди броени месеци беше 900 лв. и 250 за избор на акушерка. В тази цена влизаше и упойката, ако пожелаете такава. Ако не избирате екип, но искате обезболяване, трябваше да си платите 300 лв. Дали има промяна в цените към момента не е ясно, защото сайтът на болницата не работи.

Не отговаря на истината информацията, че децата не са при майките. При тях са, ако майките пожелаят това. Невинаги се случва, защото има жени раждали със секцио, които не се чувстват достатъчно добре, за да обгрижват и новородено или пък раждат за първи път и не са достатъчно уверени и предпочитат да поверят тази отговорност на акушерките. Следователно дали бебето да е при теб през цялото време или да ти го носят само за хранене, решаваш ти. Ако все още не си в състояние да кърмиш, има опция за хранене с адаптирана формула.

Много можем да гадаем какво се е случило с двете разменени бебета. Ясно е едно, че никой не е погледнал дали номерата на гривните на майките и новородените съвпадат. Не са погледнали акушерките след първата размяна, не са обърнали внимание и майките, които са имали ежедневен контакт с децата си. Този факт е убягнал от вниманието на родители и служители дори при изписването на новородените от болницата.

Обяснения могат да се намерят - преуморен, пренатоварен персонал, недостатъчен контрол от една страна, стресирани или неопитни родилки от друга. Това, което е безспорно обаче, е, че пропуски в системата има. В крайна сметка, вероятно, някой от персонала ще понесе отговорност. Директорът д-р Румен Велев, в чието лечебно заведение се е случила тази "поредица от нелепи случайности", заяви готовност да подаде оставката си. Времето ще покаже колко е готов и дали ще му я поискат. А предвид качеството на родилната грижа у нас ще е най-добре майките да проявяват повече бдителност.

Да, случаят е толкова необичаен, че затъмнява и най-популярната сапунка. И да, травмата за семействата е огромна - това не е сериал, това са живи хора и емоциите им са истински.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    DENICA
    Изобщо не ме интересува, че тоя боклук е карал 6-7 (12ч-смени),като не я е устройвало по добре да беше напуснала,от колкото да си го изкарва на децата. Вероятно не и се случва за първи път на ,,това нещо,, да постъпва така с децата ,колко ли други има..... Аз лично нямаше да търся съдебен съд ,ако беше станало нещо подобно с моето дете ,а съд в който щеше да боли...ама много да я боли. Сега какво ?! Храним я о т нашите пари ,спи си спокойно стои и си на топличко,че много я наказаха няма що.......ДЕТЕТО Е ДО ЖИВОТ УВРЕДЕНО ВЕСЕЛА КОЛЕДА !!!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари