Разкриха страничните ефекти на ваксината на Pfizer

4
Отговорите на много въпроси обаче остават открити: колко ефективни са в крайна сметка ваксините, какво е отражението на възрастта и на предхождащите заболявания, дали осигурената имунизационна защита е трайна, дали ваксината ще предотврати тежкото протичане на заболяването и т.н.
Отговорите на много въпроси обаче остават открити: колко ефективни са в крайна сметка ваксините, какво е отражението на възрастта и на предхождащите заболявания, дали осигурената имунизационна защита е трайна, дали ваксината ще предотврати тежкото протичане на заболяването и т.н.

Ваксината на Pfizer и германската фирма BioNTech нашумя в цял свят като лъч на надеждата да се сложи край на пандемията COVID-19. Американската компания, която създаде тази ваксина, заедно с германската BioNTech, обяви само преди няколко дни, че е 90% ефективна срещу COVID-19. Фаза 3 на тестовете й включва 43 500 доброволци от шест различни страни

Има ли странични ефекти?

В рамките на досегашните проучвания независимата контролна група, наречена "Data Monitoring Commitee", не е установила "никакви сериозни опасения, свързани със сигурността". Това, че досега не са се проявили никакви тежки странични ефекти, обаче не означава, че те не могат да настъпят, ако в тестовете бъдат включени повече хора, или при пациенти със специфични предшестващи заболявания.

Когато ваксината се прави чрез мускулна инжекция, може да се стигне до локални реакции на инжектираното място. А имунната реакция, т.е. изграждането на клетките, образуващи антитела, може да е съпроводена от висока температура, треска, мускулни болки или главоболие.

Някои от участниците в изпитанията на тази ваксина разкриха пред CNN страничните ефекти, които те са забелязали. Всички участници са получили две дози, без да знаят дали са получили самата ваксина или плацебо. Сред най-честите странични ефекти са треска, главоболие и общи болки в тялото, които някои сравниха дори с тежък махмурлук след нощен запой, предаде Дарик.

Един от интервюираните от CNN разказа, с втората доза е усетил някои "нежелани реакции" в тялото си като втрисане или болки в ставите, въпреки че признава, че не се е притеснявал в нито един момент за състоянието си.

"Със съобщението, направено тази седмица, смятам, че усилията са си стрували", призна доброволецът, който чрез страничните ефекти разбра, че е получил ваксината, а не плацебо.

Кари, 45-годишна американка, също изпитала нежелани реакции, макар и от първата доза. В нейния случай става дума за втрисане, главоболие и общ дискомфорт, като при заболяване от грип. Ситуацията се засилва с втората доза, но тя уточнява, че не е било "нищо кой знае какво".

"Идеята да направя нещо, за да избегна по-нататъшни страдания, да попреча на семействата да загубят близки и да се опитам да се върна към определена нормалност в живота ни, беше определящ фактор за моето решение. Не искам никой друг да се разболее", обясни Кари, като допълни, че се чувства "много горда ".

44-годишният Глен Дешилдс от Тексас сравнява страничните ефекти на ваксината Pfizer със "силен махмурлук" като след нощен запой. Доброволецът вярва, че е получил истинската ваксина, а не плацебо, освен това е направил положителен тест за антитела срещу коронавируса.

Междувременно Moderna съобщи, че е приключила с натрупването на данни за първи анализ на своята ваксина срещу Covid-19 и очаква да има данни за ефикасността на ваксината до края на месеца, се казва в изявление на компанията в сряда.

Moderna провежда клинично изпитване с 30 000 участници, като половината получават ваксината, а половината получават плацебо, което физиологичен разтвор, който не прави нищо.

За да може ваксината на компанията да бъде разгледана за разрешение от Американската администрация по храните и лекарствата, най-малко 53 участници в изследването трябва да се разболеят от Covid-19, предаде CNN.

Изпитването достигна 53 случая в сряда, но Moderna не знае дали участниците, които са се разболяли, са получили ваксината или плацебото. Сега компанията подготвя данни, които да изпрати на Съвета за наблюдение на данните и безопасността на пробния период, независима група от експерти.

Този съвет ще разгледа колко от участниците, които са се разболели, са получили ваксината и колко са получили плацебо. Ако статистически значим брой получи плацебо, това означава, че ваксината е ефективна срещу вируса.

Moderna смята, че бордът ще споделя резултатите за ефикасност преди края на месеца. И тъй като случаите бързо нарастват в САЩ, повече от 53 участници ще се разболеят от Covid-19 до момента на обявяването.

По данни на Световната здравна организация (СЗО), в момента в процес на клинични изпитания са 47 ваксини, 11 от които в заключителната трета фаза. Най-напреднали са ваксината на BioNTech и Pfizer, но и други фармацевтични концерни -AstraZeneca, Sanofi, Sinovac, Johnson & Johnson - вероятно в най-скоро време също ще представят свои варианти на ваксина срещу коронавирус.

Отговорите на много въпроси обаче остават открити: колко ефективни са в крайна сметка ваксините, какво е отражението на възрастта и на предхождащите заболявания, дали осигурената имунизационна защита е трайна, дали ваксината ще предотврати тежкото протичане на заболяването и т.н. Неясно е също така колко ще струва ваксината, кой кога ще може да я получи, как ще се разпределя тя в глобален мащаб.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари