Разделиха сиамски близнаци свързани в главата

0
40 лекари са оперирали 28 часа
40 лекари са оперирали 28 часа

Рискована операция по разделяне на сиамски близнаци, съединени в областта на главата, за пръв път бе направена в Индия, предаде ТАСС, цитирани от БТА.

Както съобщиха здравните власти в щата Одиша, откъдето са родом близнаците Джаганатх и Балан Канвар, първият етап от медицинската намеса е проведен успешно, а следващата решаваща хирургична операция ще бъде извършена в средата на октомври.

"Сложната хирургична намеса, предвиждаща последователно разделяне на съединените черепни кутии и главния мозък, бе извършена във Всеиндийския институт по медицински науки на 28 август и една седмица по-късно можем уверено да заявим, че двугодишните сиамски близнаци успешно понесоха първия етап от операцията и се чувстват добре - заяви министърът на здравеопазването на щата Одиша Навин Патнаик. - Следващият решаващ етап е планиран след месец и половина. Надяваме се, че хирургичната намеса ще приключи успешно, след като досега в Индия не се извършваха подобни рисковани операции."

Правителството на щата Одиша е поело медицинските разходи - 10 милион рупии (150 хиляди долара), за операцията на сиамските близнаци, родени в отдалеченото селище Милипада. Първият й етап, в който участваха 40 лекари, както и експерти от Япония, продължи 28 часа.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари