Ранното падане на ограниченията ще доведе бързо втора вълна на пандемията

1
Мерките за физическа дистанция са много полезни и трябва да се вдигат внимателно
Мерките за физическа дистанция са много полезни и трябва да се вдигат внимателно

По-дълъг период на затворени образователни институции и бизнеси може да забави втората вълна заразявания с коронавируса в Китай.

Това твърди изследване, публикувано в авторитетния журнал The Lancet, което призовава останалата част от света да се замисли за това, предаде Дневник.

Продължилите два месеца мерки за сдържане в Ухан дадоха резултат, но ако продължат и през април, те биха изтласкали евентуална втора вълна на зарази по-късно през годината. Това би дало на здравните служби време да се възстановят.

"Сега градът трябва да внимава да не би да вдигне мерките за физическа дистанция прекалено рано, защото това би довело до втори ранен пик в броя на заразените", коментира Киша Прем от Лондонската школа по хигиена и тропическа медицина (LSHTM), която е сред авторите на изследването.

Те са използвали математически модел, за да симулират резултатите от поддържането на по-строгите мерки или разхлабването им в 11-милионния Ухан. Ако те бъдат вдигнати сега, втората вълна инфекции ще се прояви в края на август, показват резултатите. Но продължаването им и през април ще отложи пика до октомври.

"Резултатите няма да изглеждат по същия начин в друга държава", коментира Янг Лю, който също е сред авторите на изследването. "Но едно нещо е валидно навсякъде: мерките за физическа дистанция са много полезни и трябва да се вдигат внимателно, за да се избегнат последващи вълни на заразата ако те идват прекалено бързо, здравните системи ще изнемогват."

Генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус изрази същия възглед по-рано тази седмица. "Последното нещо, от което всяка държава се нуждае, е да отвори училищата и бизнесите, само за да ги затвори отново", каза той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари