Радостин Радев излиза от ареста

0
Кметът на Костенец ще бъде под домашен арест
Кметът на Костенец ще бъде под домашен арест

Кметът на Костенец Радостин Радев излиза от ареста.

Апелативният специализиран съд му определи втората по тежест мярка за неотклонение - "домашен арест", съобщи БНР.

Радев е обвинен, че е предложил 30 000 лв. подкуп на местен общински съветник, за да гласува по определен начин. Според прокуратурата това гласуване е било в полза на другия обвиняем по делото - бизнесменът Ивайло Пашов. Първоинстанционният наказателен съд беше определил мярка за неотклонение на Пашов 10 000 лв., която днес съдиите от Апелативния спецсъд увеличиха - на 30 000. Решението на съда е окончателно.

На 17 юни кметът на община Костенец, заедно със собственик и управител на търговско дружество, бяха задържани по досъдебно производство на Специализираната прокуратура. Радев е обещал на общински съветник сумата от 30 000 лв., за да упражни правото си на глас общинският съветник в полза на приемането на определено решение, което е касаело кмета и другия съучастник, който е управител на търговско дружество, спечелило обществена поръчка, съобщи преди дни наблюдаващият прокурор по делото Десислава Христова.

Тя обясни, че решението на Общинския съвет, което е минало на гласуване на 14 юни, предпоставя упълномощаване на кмета на Костенец да подпише запис на заповед към ДФЗ с оглед стартиране на плащанията по изпълнението на обществената поръчка. Съучастникът е управителят на търговското дружество.

"Двама са привлечени като съизвършители на корупционно престъпление т. нар. активен подкуп", съобщи тогава зам.-главният прокурор Иван Гешев. Той посочи, че основният разговор е воден с един общински съветник.

„Но идеята е била той да привлече към подкрепящите кмета още двама общински съветници. Не мога да ви кажа дали това се е случило“, посочи преди време Гешев. 

Източник: БНР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари