Пясъкът се оказва ключов фактор за успеха на ваксинацията

1
Светът е изправен пред недостиг на тази суровина, от което последствията могат да бъдат катастрофални
Светът е изправен пред недостиг на тази суровина, от което последствията могат да бъдат катастрофални

Мините за добив на пясък изчезват, а експертите вече предупреждават, че светът е изправен пред недостиг на тази суровина, от което последствията могат да бъдат катастрофални

След водата пясъкът е най-консумираната суровина в света: от него се прави стъкло, бетон, асфалт и дори силициеви микрочипове, както припомня Daily Mail, цитиран от DarikNews.

Само строителната индустрия използва до 50 милиарда тона пясък годишно. Сега търсенето ще скочи още, тъй като се очаква светът да изпита нужда от 2 милиарда стъклени флакона през следващите две години за ваксините срещу Covid-19.

През по-голямата част от последните десет години има недостиг на пясък, чакъл и натрошени скали, водени от нарастващото строителство и търсенето на смартфони и други технологии, използващи дисплей.

„Нека само си помислим, че пясъкът е навсякъде“, казва Паскал Педуци, учен по климата в Програмата на ООН за околната среда (UNEP), по време на неотдавнашен семинар, организиран от мозъчния тръст на Chatham House.

"Никога не сме мислили, че ще останем без пясък, но това започва да се случва на някои места", добави Педуци. "Става въпрос да се предвиди това, което може да се случи през следващото десетилетие, защото ако не гледаме напред, ако не предвиждаме, ще имаме огромни проблеми", предупреди експертът, и добави, че е „време да погледнем и променим възприятието си за пясъка".

Увеличението на търсенето на пясък от строителния сектор се е увеличило с 300% в сравнение с отпреди 20 г., а на всички реки на планетата ще им отнеме 2 години, за да го заменят. Очаква се тази тенденция да продължи, тъй като търсенето продължава да расте поради урбанизацията, нарастването на населението и тенденциите за развитие на инфраструктурата,

Иронията е, че докато пустините обхващат една трета от планетата, пясъкът им не е подходящ за използване в строителството. Усилията за добив са насочени към по-крехка среда - реки, брегове и морско дъно, често на места като Индия и Китай.

Изследователите също започнаха да търсят алтернативи на пясъка, включително вулканична пепел, селскостопански отпадъци, работи се и върху силициев пясък, направен от малки кварцови гранули.

Недостигът на пясък за стъкло се забелязва в сектора от 2015 г., като в бизнеса с недвижими имоти понякога трябва предприемачите да чакат с месеци, преди да могат да инсталират прозорци в небостъргачи.

Липсата на стъкло е особено тревожна по време на пандемията, като се имат предвид милиардите флакони и спринцовки, необходими на ваксините, които да достигнат до всички.

Промишлеността за медицинско стъкло едва започва да настига търсенето през 2020 г., но пандемията и последвалото пускане на ваксини са върнали нещата значително назад.

Stevanato Group, италиански производител на флакони, заяви пред Pharma Manufacturing, че глобалното търсене на флакони ще се увеличи с цели 2 милиарда през следващите две години.

Дори ако ваксината е заредена във флакони с 10 дози, все още са необходими стотици милиони ампули само за тази пандемия, казва експертът по ваксините Джеймс Робинсън.

Само три компании - Corning, Schott и Nipro Pharma Corporation, произвеждат повечето от фармацевтичните стъклени епруветки, необходими за флакони и спринцовки. Новите производствени съоръжения са скъпи и има голяма конкуренция за вида на силициевия пясък, необходим за направата на стъкло.

„Янсен“, подразделение на „Джонсън & Джонсън "вече е поръчал 250 милиона флакона и това може да е всичко", каза Робинсън. "Опитваме се да получим още 200 милиона", добавя той.

Лидерите на трите стъклени фармацевтични компании увериха, че с оглед на световната здравна криза те работят заедно, за да задоволят търсенето.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари