Путин отряза Ердоган

0
Москва отрича нейн самолет да е нахлувал в Турция
Москва отрича нейн самолет да е нахлувал в Турция

Москва отрича нейн самолет да е нахлувал в Турция

Турският президент Реджеп Ердоган поиска спешна среща с руския си колега Владимир Путин, след като Анкара обяви, че руски изтребител е нарушил въздушното ѝ пространство, съобщи Ройтерс.

Няма отговор от руска страна, заявил Ердоган пред репортери. “Ако Русия продължава да нарушава суверенитета на Турция, ще си понесе последствията, това въздушно пространство се явява и на НАТО, затова алиансът също следи ситуацията”, каза Ердоган, преди да отлети на посещение в Латинска Америка, пише 24 часа.

Напрежението между двете страни ескалира отново, след като Анкара обвини руски Су-34, че е нахлул в турското небе в петък в 11,46 ч местно време за 20-25 секунди на турско-сирийската граница. Инцидентът станал въпреки предупреждения към екипажа на изтребителя, отправени на руски и английски език. Късно в събота руският посланик бе спешно привикан в Анкара и му бе връчена протестна нота.

Москва отрече обвиненията. “Такова нарушение не е имало, а твърденията на турската страна са неоснователна пропаганда”, каза говорител на руското министерство на отбраната. Шефът на НАТО Йенс Столтенберг обаче потвърди, че руски боен самолет е нарушил турското въздушно пространство. Той призова Русия да вземе всички необходими мерки, за да няма нови нарушения, съобщи Ройтерс. И Пентагонът също каза, че руски изтребител е нахлул в небето на Турция и НАТО.

Заради инцидента турската военна авиация е поставена в предпоследната оранжева степен на бойна тревога, съобщи Анадолската агенция. Това означава, че пилотите на патрулиращите турски самолети получават разрешение да откриват огън по нарушител по собствена преценка. Те вече няма да докладват на командването и да искат одобрение за стрелба. Според турски медии с този ход Турция показва, че е готова на всичко. За ВВС въведеното ниво означава, че сблъсък може да има всеки момент.

Турският президент Реджеп Ердоган търси начин да се срещне с Владимир Путин и за това използва всички възможности, дори изявления за нарушаване на турското пространство от руски самолети, твърди зам.-председателят на външната комисия към Думата Леонид Калашников. “Каквото и да кажат турците сега, в тяхната добра воля никой няма да повярва. А да се предупреждава, за да се комуникира, е най-малкото наивно след убийството на наши граждани”, каза той.

Двамата президенти не са се срещали след свалянето на руски боен самолет от турски изтребител край сирийско-турската граница през ноември. Инцидентът, при който загина руски пилот, стана причина за тежка криза в двустранните отношения, която продължава и до днес.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари