Турция заплаши Русия с икономическо ембарго

0
Президентът на Турция Реджеп Ердоган предупреди Русия, че има и други места, от които турската държава може да взема природен газ
Президентът на Турция Реджеп Ердоган предупреди Русия, че има и други места, от които турската държава може да взема природен газ

Президентът на Турция Реджеп Ердоган предупреди Русия, че има и други места, от които турската държава може да взема природен газ и други държави, които могат да изградят първата турска ядрена централа, цитиран от Ройтерс.

Коментарът на Ердоган е във връзка с напрегнатите отношения между Анкара и Москва, след като руски бойни самолети нахлуха в турското въздушно пространство при операции в Сирия. Два пъти руски самолети са навлезли в турското въздушно пространство през уикенда, съобщава News.bg.

„Не можем да приемем настоящата ситуация. Не са убедителни обясненията на Русия за нарушеното въздушно пространство", каза държавният глава на Турция пред всекидневник „Сабах" и други медии по време на полета си до Япония, където е на държавно посещение.

Той поясни, че е възмутен заради това, което се случи, но не планира към момента да се обади на руския си колега Владимир Путин.

„Това са неща, за които Русия трябва да мисли. Ако руснаците не изградят Akkuyu (ядрена централа в Южна Турция), друг ще дойде и ще го направи", добави той.

През 2013 година Анкара избра руската държавна компания Росатом за изграждане на четири 1200-мегаватови реактора, но все още не е обявена дата за начало изграждането на първата турска ядрена централа.

Ние сме номер едно потребител на руски природен газ. Изгубването на Турция би било сериозна загуба за Русия. Ако е необходимо, Турция може да взема природен газ от много други места, заплаши Ердоган.

Около 28-30 милиарда кубични метра от необходимите 50 милиарда кубични метра природен газ за Турция годишно са доставяни от Русия.

Източник: News.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари