Психиатрии лекуват пациенти с медикаменти за 68 стотинки на ден

0
Храноденът пък възлиза на "колосалните" 2,68 лева
Храноденът пък възлиза на "колосалните" 2,68 лева Снимка: Dunavmost

Храноденът пък възлиза на "колосалните" 2,68 лева

Омбудсманът Диана Ковачева ще участва в дискусията „Качеството на психиатричната грижа и правата на хората с психичноздравни проблеми в България: предизвикателства и решения“, организирана от депутата Стела Николова.

Събитието ще се проведе днес, 20 септември 2023 г., от 14:00 часа в зала „Изток“, в Народното събрание, съобщава БТА.

Основният фокус на форума е състоянието на психиатричната грижа, достъпа до социална подкрепа на хора с психичноздравни проблеми и ефективната защита на техните права.

Акцент в изказването на проф. Ковачева е лошото качеството на предоставяната здравна грижа в тези места, хроничната липса на финансови средства за издръжка – недостиг на качествена храна, закупуването на съвременни лекарства и спално бельо, тежките санитарно-битови условия, острата нужда от ремонти и пр.

Друг основен проблем в психиатричните заведения е липсата на специализиран персонал - в някои отделения на щат няма назначен психиатър, а работят лекари с друга специалност – вътрешни болести, хирургия обща медицина, включително и без специалност.

Голямата пренаселеност традиционно е един от най-сериозните проблеми, констатирани от Омбудсмана в държавните психиатрични болници - на места има стаи с по 10 легла и без достатъчно място за свободно придвижване.

Храноденът е друг от проблемите - за сведение храната на един пациент за ден в болницата в гр. Бяла към август т.г. е 2.76 лв. Според калкулатора на инфлацията на НСИ - от м. януари 2021 г. до м. юли 2023 г. инфлационният индекс на потребителските цени е 29.9%. Т.е. един храноден на пациент към август 2023 г. би трябвало да е с минимална стойност 3.25 лв.

Друг факт от наблюденията на НПМ е традиционната липса в менюто на пациентите на млечни продукти, плодове, пресни зеленчуци, риба.

За сведение един лекарстводен в болницата в гр. Раднево за 2021 г. е бил 2.01 лв., като през август 2023 г. той е намален на 1.57 лв. Дори има психиатирични заведения, в които към август т.г. лекарствата на ден са в размер на 0,68 лв., което поражда огромно притеснение за предоставеното качество на медицинската грижа.

Заради хроничният недостиг на средства днес омбудсманът сезира и председателя на Комисията за защита от дискриминация – причината е 10-годишното неизпълнение на решение № 152 от 1 юли 2013 г. от стана на здравното министерство. Това решение задължава Министерството на здравеопазването да предостави необходимите финансови ресурси на държавните психиатрични болници за повишаване качеството на осъществяваните в тях медицински услуги и спазване на утвърдените медицински стандарти.

Основната препоръка на омбудсмана от проверките е да покаже спешната и остра нужда от реформа в държавните психиатрични болници.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари