Диана Ковачева: Мярката „изолация“ в психиатриите е изтезание

1
Проблемът с психиатриите е много тежък, трябват незабавни мерки, каза омбудсманът
Проблемът с психиатриите е много тежък, трябват незабавни мерки, каза омбудсманът Снимка: Омбудсман на Република България

Проблемът с психиатриите е много тежък, трябват незабавни мерки, каза омбудсманът

Пациентът, починал при пожара в психиатрията в Ловеч в началото на месеца, е бил заключен в изолатор и не е могъл да избяга, сочи доклад на омбудсмана. Това е третият инцидент от началото на годината, при който психично болни пациенти губят живота си в пожар в болница.

Според омбудсмана Диана Ковачева мярката изолация е изтезание. Тя настоява за специален надзор на разследването от прокуратурата, а също да се следят всички принудителни мерки в психиатрията, за да бъде променена и наредбата за изолация.

"Направихме спешна проверка във връзка с този трагичен инцидент. На практика човекът е бил вързан в продължение на 6 часа и съответно е прекарал 9 часа заключен в изолатора – това е т.нар. мека стая. Идеята за меките стаи е да бъдат по-щадяща форма за туширане на агресивни изблици при лица, които са с психични заболявания. В България няма достатъчно такива меки стаи, има само в Ловеч, като едната от тях вече е изгоряла".

По думите ѝ наредбата изобщо не регламентира въпроса с меките стаи. Тук е необходима нормативна промяна, смята тя. Освен това, според нея, самата наредба е изключително неясна, предаде БНР.

Омбудсманът подчерта, че завързването е изключително крайна мярка, която се прилага по усмотрение на лекарите.

"Проблемът в случая с изгорелия пациент е, че на практика там не е било осъществено очевидно наблюдение. Той е трябвало да бъде наблюдаван непрекъснато".

В доклада Ковачева е направила поредица от препоръки, като част от тях са към прокуратурата. Според нея прокурорите трябва да осъществяват надзор върху психиатричните болници, които по същността си са места за задържане. По думите ѝ това е един от дефицитите и на законодателството, и на практиката.

"Необходима е реформа, която е свързана не само с лошите условия в психиатриите, но проблемът е и нормативен. Трябва да има ясен протокол за случаите, в които лицата са фиксирани и да има повече меки стаи, защото това е алтернативата на връзването на пациентите".

Диана Ковачева заяви, че няма никаква промяна в психиатриите, дори ситуацията се влошава. Тя е категорична, че спешно трябва да се анализира състоянието на всички психиатрични болници и да се посочи кои от тях не отговарят на никакви изисквания и кои от тях трябва да бъдат закрити. За останалите трябва да се отпуснат средства, да бъдат ремонтирани и стандартите там да се подобрят, за да може болните да бъдат лекувани и хранени адекватно. Реформата трябва да се случи много скоро, но тя трябва да стартира с този анализ, категоричен е омбудсманът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари