Проверяват за канцерогенна съставка в лекарства за диабет

0
Контролните органи в няколко страни засякоха замърсени препарати. Не се препоръчва да се спира приемът - рискът за здравето е по-висок
Контролните органи в няколко страни засякоха замърсени препарати. Не се препоръчва да се спира приемът - рискът за здравето е по-висок

Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) и други контролни органи разследват дали в лекарството за диабет метформин има замърсяване с канцерогенен химикал.

Става въпрос за N-нитрозодиметиламин (NDMA) - същата съставка, заради която по-рано тази година бе изтеглен лекарствен препарат за киселини в стомаха, информира OFFNews.

Метформинът е стандартно предписвано лекарство за ранните фази на диабет тип 2. Помага за контролирането на нивото на кръвната захар и се продава под няколко търговски наименования.

Новината, публикувана от FDA и "Ройтерс", идва като резултат от разследване за наличие на канцерогена N-нитрозодиметиламин (NDMA) в различни лекарства. NDMA e химично съединение от групата на нитрозамините, наричано също диметилнитрозамин. Представлява летливо жълто олио и е силно токсичен, като канцерогенният му ефект е доказан при лабораторни опити с животни.

През 2019 препаратът за стомашни киселини Zantac (ранитидин) бе изтеглен от пазара в САЩ заради същата съставка. По-късно FDA обяви, че количеството NDMA в Zantac излага пациента на същия риск, какъвто носят например някои често консумирани храни като пушени или гриловани меса.

Европейската агенция по лекарствата EMA съобщи, че е предупредила производителите да проверят лекарствата с метформин (продават се под различни търговски марки - б.р.) за наличие на канцерогенната съставка. Предупреждението идва след като в Сингапур са открити замърсявания в някои лекарства, съдържащ метформин. В резултат 3 от общо 46 вида лекарства с метформин са изтеглени от пазара в страната. Засега EMA оценява здравния риск като много нисък и насърчава пациентите да не спират приема на лекарства, защото недоброто контролиране на диабета би донесло по-висок риск за здравето им.

В българската Изпълнителна агенция по лекарствата (ИАЛ) е постъпил сигнал за възможно наличие на канцерогена в противодиабетния препарат метформин. Оттам увериха, че няма основание за притеснение и изтегляне на лекарства.

Канадските здравни власти на свой ред съобщиха, че нямат данни за лекарства с метформин и опасно високи нива на NDMA в тях, но следят становищата на международните регулатори.

Количеството NDMA е много ниско - в диапазона на нормално срещаните нива във въздуха и водата, посочва ФДА.

“FDA проучва дали метформинът в САЩ съдържа NDMA и дали той е в допустимите дневни дози от 96 нанограма,” обявиха от агенцията.

FDA ще препоръча изтегляне на лекарства от пазара, ако това бъде потвърдено.

Специалисти се опасяват, че изтеглянето на толкова ключов препарат ще донесе неудобство и риск за здравето на много пациенти. Алтернативи на метформина съществуват, но са с повече странични ефекти и струват по-скъпо, а здравните застраховки може да не ги покриват, казва професорът по медицина Ранит Мишори от Университета Джорджтаун.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари