Проверяват смъртта на 5-годишно дете във Великотърновската болница

0
По думите на лекарите трагедията се развива почти мигновено
По думите на лекарите трагедията се развива почти мигновено Видео: БНТ

5-годишно дете почина след задавяне във Великотърновската болница

5-годишно дете почина след задавяне във Великотърновската болница. Трагедията се случила в неделя. Момиченцето било прието в детско отделение с кашлица и затруднено дишане няколко часа по-рано. По случая се самосезира прокуратурата, а от лечебното заведение започнаха вътрешна проверка.

5-годишната Христина била болна и последните няколко дни се лекувала вкъщи. Въпреки изписаното лечението от лекар, детето трудно приемало хапчетата и затова в неделя по обед постъпило в детското отделение заедно с дядо си.

"Детенцето е прието с кашлица, затруднено дишане. Лекувано е вкъщи, но е започнало да повръща, това повръщане е затруднило приема на лекарства. По тази причина водят детето в спешно отделение където му правят изследвания и го приемат с диагноза бронхеолит", обясни д-р Галина Гарева – медицински директор МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов", цитирана от БНТ.

Детето и дядо му са приети и настанени за лечение в неделя по обед. Дядото на момиченцето твърди, че малко след като били настанени в болничната стая, детето казало, че е гладно и дядото му предложил кренвирш.

"Счупих ѝ един кренвирш и едни резенки да съм имал. Дадох ѝ, хапна детето. И към четири и половина, пет, пет и нещо нали мина визитация там и ѝ тикна една инжекция. Не мина и две минути и взе детето да повръща. И аз бягам помощ да търся", казва дядото.

По думите на лекарите трагедията се развива почти мигновено. Екипът реагира веднага, след като дядото ги търси за помощ и започват да правят опити да спасят детето.

"Извършен е целият обем от реанимационни мероприятия, които са необходими при тези случаи от екипите, които са били там. Веднага започва изчистване на дихателните пътища, веднага е пристигнал реаниматора, веднага. При повръщането детето най-вероятно е аспирирало повърнатите материи, тъй като от трахеята в хода на реанимационните мероприятия са извадени големи количества от тези недосмляни продукти", обяснява д-р Галина Гарева – медицински директор МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов".

Въпреки опитите на лекарите, детето умира. От болницата заявиха, че причината за смъртта тепърва ще се изясни, назначена е и вътрешна проверка по случая.

"Действията по този инцидент се развиха лавинообразно. Трябваше много бързо да установим причините, какво се е случило, тяхната хронологична последователност, да бъдат снети обясненията от екипа, за да може възможно бързо ние да имаме становище по въпроса", допълва д-р Галина Гарева – медицински директор МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов".

5-годишното момиченце живеело с баба си и дядо си във великотърновското село Водолей, тъй като родителите му са в чужбина. Близки на семейството разказват, че то страдало от астма и често боледувало, но бабата и дядото се грижели за него много добре.

По случая се самосезира прокуратурата във Велико Търново, от където също започнаха проверка.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари