Проверки и драконовски глоби за плащания в брой над 10 000 лева

0
Само за два месеца това лято са засечени над 2600 такива сделки
Само за два месеца това лято са засечени над 2600 такива сделки Видео: bTV

Данъчните с важно напомняне към всички данъкоплатци. Плащанията в брой над 10 000 лева са забранени от закона.

Само за два месеца това лято са засечени над 2600 такива сделки. Глобите са сериозни, а санкционираните за последните години са над 1000.

Ако купуваме автомобил, например, а цената му е над 10 000 лева, трябва да направим плащането или на гише в банка, или да наредим трансфера по банков път.

Ако като физическо лице извадим парите в брой, рискуваме глоба от 25% от стойността на колата. За фирми санкцията е още по-голяма.

В автокъща в София появата на клиент, който иска да плаща в брой, не е изненада, но случаите са редки. Понякога хората дори не са чували, че има лимит, информира bTV.

Случва се дори управителят и клиентът да отидат заедно до банка, когато сделката е в делничен ден.

Глоба се налага на този, който прави плащането, уточняват данъчните. Ако колата се купува от името на фирма, тогава санкцията скача на 50% от цената му. Незнанието няма да спести глобата.

Почти 600 сделки за суми между 10 000 и 20 000 лева са засечени само от средата на юни до средата на август тази година.

Подобни нарушения са установени и в ресторанти и хотели и в лечебни заведения. Оказва се, че има и отчетено на касов апарат плащане на над 7,5 милиарда лева, което обаче е грешка на касиера, набрал сумата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, отивам за хляб!
- Може да завали, вземи си едно яке!
- В куфара ми е.

Харесай Дунавмост във Фейсбук