Протестиращи освиркаха заместник-министъра на икономиката и не му дадоха думата

0
Синдикати заплашиха с протести, скандал и спешни разговори сред управляващите
Синдикати заплашиха с протести, скандал и спешни разговори сред управляващите Видео: NOVA

Синдикати заплашиха с протести, скандал и спешни разговори сред управляващите

Нова заплаха за протест, който да блокира държавата! Обещанието за това дойде от работниците и служителите във въглищните централи. Всички те смятат, че планът за спиране на ТЕЦ-овете у нас не им гарантира работа и бъдеще. На протест в Раднево хората освиркаха заместник-министъра на икономиката и не му дадоха думата, информира NOVA.

Съдбата на централите докара поредния политически скандал и спешни разговори сред управляващите.

Пряко засегнати от териториалния план в Старозагорско са над 100 000 души. Те заявиха, че е „меко казано несериозно”, новият план, качен в сайта на министерството едва вчера, да бъде обсъждан днес и приет от министерски съвет утре.

Заради поредното, според тях, решение за бъдещето на комплекса, взето на тъмно, са готови на крайни действия за блокиране на възлови пътища в страната.

Работещи в комплекса „Мини Марица изток” отказаха да се срещнат и разговарят с представители на държавата.

Наложи се зам.-министърът на енергетиката да напусне протеста под полицейска охрана, а протестиращите обявиха подобна среща като скандална.

Ситуацията е скандална за държавата и българския народ. Териториалните планове за Стара Загора вчера бяха качени на страницата на Министерството на енергетиката. Днес идват за обществено обсъждане за няколко часа, утре искат да ги вкарват в Министерски съвет, защото утре им бил крайният срок. Това е скандално”, заяви синдикалиста Диян Дяков.

Поне месец е нужен за диалог, за да се обсъди новият териториален план, смятат профсъюзите.

Ако не се отложи вземането на решение за утре, ние затваряме държавата. Категорични сме и няма да отстъпим от това”, каза Наско Митев, синдикалист.

Предвижда се блокиране на възлови пътни артерии. Отговорът на държавата.

Териториалните планове не предвиждат абсолютно никакви ограничения за работа на въглищни централи и на мини. Териториалните планове имат за цел единствено да адресират ефектите от енергийния преход”, обясни Красимир Ненов, зам.- министър на енергетиката.

Това е пагубно за целия регион. Градове като Раднево, Гълъбово изчезват буквално от картата на България. В Стара Загора безработицата ще се вдигне до над 30 %. Цената на електричеството ще скочи неминуемо поне 2-3 пъти, защото комплекс „Марица изток” произвежда зимата до 60 % от електроенергията на България”, заяви Диян Дяков.

В Раднево зам.-министър Ненов опроверга информацията, че фирми, близки до ПП, са избрани за бенефициенти по териториалните планове.

Какво представляват Териториалните планове за справедлив преход

Те са за трите въглищни региона - Стара Загора, Перник и Кюстендил. Плановете всъщност трябва да подпомогнат тези райони финансово, така че те да могат да преминат към различни други производства, а хората в тях да не останат без работа.

Тези планове трябва да бъдат одобрени от правителството спешно, за да може да се спази срока до 30 септември да бъдат изпратени към Европейската комисия.

Ако Брюксел обаче не каже „да”, има риск страната ни да загуби около един и половина милиарда евро. Крайни срокове за затваряне на въглищните централи България не е поемала, но сме се ангажирали да намалим значително вредните емисии.

Реакция по скандалите около ТЕЦ-овете имаше и в Министерския съвет. Вчера от ГЕРБ заподозряха, че планът за затваряне на централите облагодетелства фирми, близки до ПП. Днес темата коментира премиерът Николай Денков.

Като въпрос на недоразумение определи премиерът възникналото напрежение между правителството и ГЕРБ-СДС. Николай Денков потвърди, че е имал разговор с Бойко Борисов и са се договорили текстовете да бъдат прецизирани. Еврокомисарят Илиана Иванова, която се срещна сутринта с Денков, напомни, че ако България се забави още с териториалните планове, може да загуби над милиард лева.

Часове след като от ГЕРБ скочиха на кабинета заради текстове от предложените териториални планове, последва и обяснение от премиера.

Това, което стана снощи, е недоразумение, само така мога да го определя. Въпросните фирми, които бяха цитирани, няма решение да получават средства, както беше представено в брифинга от представителите на ГЕРБ”, заяви Денков. Той уточни и защо са споменати фирми.

Става дума за фирми, за които има предварителна информация, че искат да инвестират в този регион”, заяви премиерът.

Но конкурсът за инвестиции ще бъда открит догодина.

При отварянето на поканата ще бъдат дефинирани какви са правилата, колко ще бъде националното съфинансиране или съфинансирането от страна на Плановете за териториален преход”, обясни Денков.

Според премиера, след разговора с Бойко Борисов, недоразумението е изчистено. Сега се прецизират текстовете, защото те се чакат не само от синдикатите, но и от работниците, които ще бъдат засегнати от зеления преход.

До последно ще преговаряме, което е утре сутринта, тъй като утре следобед е крайният срок, на който ние трябва да вземем решение на МС и да приемен териториалните планове”, каза Денков.

Без плановете за териториален преход страната ни може да не получи еврофинансиране по тях.

Ако ние изпуснем този етап това означава, че предвидените над 1,4 милиарда лева няма да влязат в България, в тези три региона, и аз не мога да си представя как националният бюджет ще компенсира”, каза премиерът.

Еврокомисарят Илиана Иванова потвърди, че България може да загуби средствата за регионите Кюстендил, Перник и Стара Загора.

Наистина само България не е предала своите териториални планове. Всички останали са го направили още миналата година. В следствие на това вече са загубени 100 милиона евро, както каза и премиерът други 800 милиона евро са под въпрос, ако това не бъде направено в съвсем кратки срокове”, каза Илиана Иванова. Затова приоритет остава изпълнението на условията по ПВУ.

В парламента темата също предизвика напрежение сред управляващите партии. Още вчера от ГЕРБ обявиха, че милиони от европейските пари по Плана за преход ще отидат във фирми, близки до ПП. От партията на Кирил Петков отхвърлиха обвиненията.

Извънреден разговор между Бойко Борисов и Николай Денков в опит да се потуши напрежението за това кой ще получи парите от териториалните планове. И защо в плана има изречение за „формално оценяване на кандидатстващите фирми”.

Академик Денков разбра какво му казвам, благодари за подхода. Аз му благодаря за неговия подход. Като гледам фирмата на Дечо Колев - той е основен спонсор на ПП, Рибарски беше шеф на комисията по енергетика, беше му и служител”, каза Борисов.

Радослав Рибарски от ПП отговори лично.

За пореден път се демонстрира една некомпетентност за това, което касае регионите. ГЕРБ залитат по реториката на „Възраждане” срещу инвестициите, които трябва да се случат за запазване на работните места на хората. Бил съм служител в други фирми, не на „Металик” АД. Доколко са спонсорирани - нямам данни”, каза Рибарски.

Борисов е получил уверение, че текстовете, които ги смущават ще бъдат изчистени на извънредно заседание на Министерския съвет утре.

Сега се появяват едни фирми, които за над 3 млрд. кандидатстват. В същото време пише, че формално след това ще бъдат оценявани. С това не сме съгласни”, заяви Борисов.

Не ми е известно фирми да са се облагодетелствали от каквото и да е. Териториалните планове тепърва трябва да се одобряват от ЕК”, отговори Рибарски.

В казуса се намеси и ДПС. Делян Пеевски разказа, че и те са провели отделни разговори - и с Борисов, и с премиера.

Твърди се, че грешката е неволна, формално оценка на тези фирми. Надяваме се да е така. Ще предложим създаване на комисия и да минават през парламента на тези теми”, заяви Пеевски.

Опозиционните партии също атакуваха.

Няколко фирми ще спечелят стотици милиони, няма да спечелят работещите. Няма гаранция каква ще е цената на тока. И предстои затваряне на ТЕЦ-овете”, каза Цончо Ганев от „Възраждане”.

Ако някой е имал съмнение какво държи сглобката - това е разпределението на порциите на властта и кражбата на обществени пари”, смята Корнелия Нинова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари