Заместник - министърът на енергетиката: Няма да има повече дългосрочни договори за въглищните централи

0
България ще изгуби 3 милиарда евросредства, ако не спази срока за териториалните планове за справедлив преход, обясни Ива Петрова
България ще изгуби 3 милиарда евросредства, ако не спази срока за териториалните планове за справедлив преход, обясни Ива Петрова Снимка: Министерство на енергетиката / Facebook

България ще изгуби 3 милиарда евросредства, ако не спази срока за териториалните планове за справедлив преход, обясни Ива Петрова

Няма да има повече дългосрочни договори за въглищните централи.

Това стана ясно от думите на зам.-министърът на енергетиката Ива Петрова, която гостува в предаването "Още от деня" по БНТ.

"В момента съществуват два дългосрочни договора за изкупуване на електроенергия от въглищни централи. Това са двата договора с "Марица Изток 1" и "Марица Изток 3". "Марица Изток 2", която е част от БЕХ, тя работи на пазарен принцип и знаете, че към изкупуване или гарантиране на минимална работа на централата от гледна точка сигурност на системата и на доставките, имаме практики да се налагат определени задължения на тази централа. Всички останали въглищни централи работят на пазарен принцип. Отдавна държавата ясно е заявила и не предоставя такива дългосрочни договори за предоставяне на енергетика", каза Петрова.

България ще изгуби 3 милиарда евросредства, ако не спази срока за териториалните планове за справедлив преход, обясни зам.-енергийният министър.

"Министерският съвет одобри изменение в оперативната програма за регионите, неразделна част, от което са териториалните планове за справедлив преход, с цел същите да бъдат представени на ЕК, спазвайки крайният срок - 30 септември, който е утре. И стартиране на формалните преговори с Комисията по представената визия от наша страна, заложена в тези планове и респективно в оперативната програма, който процес се надяваме да приключи до края на годината, защото в противен случай губим средствата от Фонда за справедлив преход, които са в порядъка на 3 милиарда".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    2
    ,,,
    Ама нали си спомняте,че всички роптаехме срещу дългосрочните договори на американските централи.E,двете от изброените са те
  • 4
    1
    123
    за 3 милиарда ни купиха, продадоха, наебахани и ни свършиха по физиономиите. ето толкова приблизително струва националният интерес и достойнство. вече обаче го няма, прекупиха го.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари