Протест на ГКПП „Кулата“: Търговци на зеленчуци заплашват да блокират границата

0
Нови наредби за сертифициране на стоката доведе до напрежение между БАБХ и търговците
Нови наредби за сертифициране на стоката доведе до напрежение между БАБХ и търговците Видео: bTV

Търговци на зеленчуци от цялата страна заплашиха да блокират днес граничния пункт „Кулата“

Те са недоволни от новата заповед, която изисква да се сдобият със сертификат за пестициди, преди да пуснат вносната стока на пазара.

Това според тях е скъпо и отнема време, през което продукцията им стои в складовете и се разваля. Те обясниха, че резултатите излизат между 1 и 3 работни дни, а докато протоколите им бъдат върнати – минават минимум 5 дни.

Всичко си е по старому, единствено сега признават гръцките сертификати за вносителите на плодове и зеленчуци, но за производителите – нещата са си същите. За големия производител не е проблем, но за малкия търговец – това е непоносимо“, коментира един от протестиращите пред камерата на bTV.

Те излизат на протест за втори път, след като при първата им демонстрация не е имало реакция от властта. Протестиращите са на мнение, че тези задължения трябва да се изпълнят от техните колеги в Гърция.

Тези проби са по 420 лв. за всяка партида и са за сметка на самия търговец. Най-фрапиращото е, че ако стоката не отговаря на изискванията и има по-голямо остатъчно количество пестициди – трябва да заплатим и глоба“, посочи един от недоволните търговци.

Директорът на ОДБХ – Благоевград д-р Михаил Бащавелов посочи, че от 10 юни има промени в наредбите и се признават всички сертификати. Той уточни, че са добавени всички лаборатории в България, освен двете, които са били разрешени първоначално.

„90% от колите, които минават са със сертификати от страните, които идват е те се признават. Българския производител се изследва постоянно, прави се мониторинг по време на вегетация, както и на готовата продукция“, допълни той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари