Пазарите в Русе осъмнаха затворени

10
За да не хвърлят стоката си, някои от продавачите я подредиха на тротоара
За да не хвърлят стоката си, някои от продавачите я подредиха на тротоара

Пазарите в Русе осъмнаха затворени на Цветница, след като снощи здравният министър Кирил Ананиев издаде заповед, с която преустанови работата им.

Това изненада неприятно продавачите на зеленчуци и цветя, които се бяха подготвили със стока за днешния празник и очакваха да я продадат.

Забраната важи за всички кооперативни пазари и цветни борси, като все пак  ще бъде даден гратисен период от 13 до 15 април да реализират продукцията си. От 16 април до второ нареждане тези обекти няма да работят.

Търговците, които тази сутрин отидоха на работа, се оказаха пред спуснати решетки. Повечето не са разбрали за заповедта, тъй като е издадена в последния момент. За да не хвърлят стоката си, някои от продавачите я подредиха на тротоара, въпреки че са в нарушение. „Аз дойдох да дам чесън на пазарджиите да го продават, но ги няма. Принуден съм да изкарам пари за път поне и ще се прибирам, друг шанс нямам“, казва жител на Басарбово, разпънал стоката си на улицата, предаде Русе Медиа.

Продавачите на пазарите са истински разочаровани. Десислава Маринова е заредила цветя за днешния празник и сега се чуди какво да прави. „Днес е денят, в който се надявахме, че ще продадем нещо, ще зарадваме имениците, но това е. Цветята са нетрайна стока, която не търпи отлагане, погубва се и отива в контейнерите, но по заповеди на министри така е. Не можем да си позволим да отворим, защото има страшни глоби“, казва жената.

Производителите на зеленчуци също са притеснени. „Днес като не сме знаели и сме заредили стока. Имам салатка, лук, чесън, репички, които ще се развалят, ако не отворим днес. Салатката особено“, казва Николина.

В пазарите се продават и промишлени стоки, чиито търговци също са заредили със стока. Те също смятат, че е трябвало да се даде някакъв предварителен толеранс. Казват, че и без това продажбите са малко и новата забрана допълнително ще усложни ситуацията им, като удари най-вече дребните производители. Клиентите също ги подкрепят и смятат, че пазарите трябва да работят.

Само преди дни „Общински пазари“ в Русе въведе допълнителните мерки, които бяха поставени като изискване от властите – стрелки за еднопосочно движение, за да няма струпване на хора, поставяне на мивки с дезинфектанти, предупредителни надписи за дистанция. Сега се оказва, че това е било излишно, тъй като пазарите се затварят директно, неясно докога.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари