Пропада сградата на Детското отделение в шуменската болница

0

Кризисната ситуация е в режим „изчакване“

Сградата, в която се помещават Детското отделение и отделението по хемодиализа на МБАЛ - Шумен, пропада. Свлачището е от години, но се активизирало миналата година. Пукнатините се отворили в пристроена част към сградата, която се намира над отделението по хемодиализа, показва началникът на Детско отделение д-р Галин Чобанов, предаде shumenonline.bg.

Да видят свличащата се пристройка, на място дошли архитекти и строителни инженери. Успокоили, че няма опасност тази част от сградата да си „тръгне“.

Замисълът беше тази пристройка да се използва като рехабилитационен център, но не се осъществи. До преди няколко години тук се помещаваше лекарският съюз. Сега го използваме като отделен вход за отделението. Има и асансьор, но не го ползваме“, разказва д-р Чобанов.

Директорът на МБАЛ - Шумен д-р Димитър Костов вече е сигнализирал Министерството на здравеопазването за проблема. Кризисната ситуация обаче е в режим „изчакване“.

Имаме проект за укрепване на сградата, писали сме писма, предоставили сме и снимки пред Министерството на здравеопазването. Надяваме се да го прехвърлят към фонда за бедствия и аварии, за да получим финансиране за ремонт на сградата“, обясни д-р Костов.

Преди месец инспектори на РЗИ Шумен извършили обследване на сградата. Попитахме здравната инспекция какъв е резултата от него. До публикуването на този материал отговор не получихме.

От министерството на здравеопазването обясниха, че основен ремонт на сградата, в която се помещават детско отделение и отделение по хемодиализа, може да бъде финансиран с целеви средства за капиталови разходи по бюджета на ведомството. За инвестицията, лечебното заведение трябва да изготви апликационна форма, окомплектована с подробни количествено-стойностни сметки.

От там поясниха, че за последните три години 2021-2023 г. болницата не е кандидатствала за финансиране, за ремонт на сградата, в която се помещават детско отделение и отделение по хемодиализа, а за други обекти, за които e получила средства за капиталови разходи в размер на общо 5 350 480 лв., в т.ч. 3 000 000 лв. за обект „Реновиране на операционен блок – СМР – проектиране и първи етап; доставка на медицинска апаратура и оборудване“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари