Промяна? Или по-голям батак в "интегрирания" ни градски транспорт?

0
След известни дебати общинарите приеха промените в наредбата
След известни дебати общинарите приеха промените в наредбата

След известни дебати Общински съвет - Русе прие предложение за изменение в разпоредбите на Наредба 14 за реда и  условията за превоз на пътници и багаж с обществения транспорт на територията на Община Русе, информира Топ новини.

Предложението бе направено от името на кметската администрация, като аргументацията е че с това се цели коригирането на неточности, неясноти и пропуски в първоначално приетата Наредба.  

С новите промени ще се избегнат дублиранията в спирките и маршрутите на предплатените карти за пътуване. Ще се избегнат и неуспешните валидации на превозните документи и конфликтните ситуации сред пътуващите и обслужващия персонал.

Предвижда се текстът на чл.5, ал. 9 да бъде променен като се добави след текста „…всички превозни средства“ израза: „на съответния превозвач“.

Целите, които се преследват с предлаганата промяна са привеждане на нормативната уредба със съществуващите обществени отношения, се казва в аргументите на предложението.

В чл. 10, ал.3, т.2 във връзка с промяната в чл.5, ал.9, ще се промени в изречение първо, което да придобие следната редакция:

„Електронна карта, заредена с период за определена линия важи за линиите на  съответния транспортен оператор, чиито  маршрути се препокриват с избраната линия, както и при временна организация на движението по заместващите линии“.

По време на дебатите в зала обаче общински съветници изразиха мнение, че настоящите промени по-скоро ще усложнят пътуването на граждани, тъй като те ще трябва да изчакват само линиите, за които имат закупени карти. Александър Неделчев (БСП) коментира, че това изцяло противоречи на първоначалната идея за "интегриран градски транспорт), според която транспортът трябва да е гъвкав и да не се получават подобни недоразумения.

Той дори изрази съмнение, че самата идея за гъвкав транспорт не е изгодна за превозвачите, които предпочитат да получават плащане за брой продадени карти, вместо за превозени пътници.

Мариета Волф ("Патриотите, ВМРО и Глас народен") отправи същите критики, като бяха направени предложение за отпадане на две от точките в предложенията. 

Зам.-кметът Наталия Кръстева обясни, че са допуснати пропуски в софтуерната система за разпределение на приходите, а шофьорите все още не са свикнали да работят с новата система и често се допускат грешки, които водят до невъзможност за валидация.

Тя обясни, че тези проблеми нямаше да съществуват, ако в града имаше само една транспортна фирма, но при наличието на три такива възникват различни логистични проблеми.

Въпреки това тя увери, че ще продължи да се работи по подобряване на системата, за да може да се достигне до реалната цел на Общината за интегриран градски транспорт.

При промените в разпоредбите са взети под внимание и пътуващите слепи граждани, от които градски транспорт в Русе ползват около 50 човека.

За тяхно улеснение ще бъдат издавани хартиени карти за 30 пътувания. 

Цената на карти за пенсионери пък ще бъде намалена с 2 лв., като с тази промяна цената на картите за възрастните граждани става: за автобусните линии - 12,00 лв., а за тролейбусните – 10,50 лв.

Средствата за това ще дойдат от резерва на Общинския бюджет. 

В крайна сметка не бяха приети предложенията за отпадане на някои от точките, и предложението бе прието в първоначалния му вариант.

Източник: ТОП НОВИНИ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари