Прокурори ще ровят в банкови сметки по списъка "Бобоков"

0
Държавното обвинение ще разпитва хора, чиито имена са в хвърчащия лист
Държавното обвинение ще разпитва хора, чиито имена са в хвърчащия лист Видео: БНТ

Прокуратурата ще използва хвърчащият списък, открит в дома на бизнесмена Атанас Бобоков, за да пробва да рови в банкови сметки и да разпитва посочени в него хора.

Това стана ясно от участие на зам.шефът на специализираната прокуратура Ангел Кънев в сутрешния блок на БНТ. "Ще извършим редица действия по разследване, свързани с разкриване на банкови тайни не само в страната, но най-вече в чужбина, за да изясним дали действително посочените суми са имали движение в страната и в чужбина", обяви в прав текст Кънев. Той обяви и, че част от хората в списъка ще бъдат разпитани, както и се опита да внуши, че държавното обвинение има някакви страховити версии, ама сега не можел да ги каже, защото няма разрешение от наблюдаващите прокурори.

За този списък Атанас Бобоков признава авторство, както и обяснява, че го е правил по данни от книга. Само ден по-рано, лично премиерът Бойко Борисов обяви, че всеки, включително и той може да си направи такъв списък и да кара хората да коментират.

Сегашните прокурорски изявления дават някакво обяснение за поведението на държавното обвинение и за решението му бързо да пусне в публичното пространство въпросния списък, както и вероятно разкрива каква е била истинската цел. Преди два дни държавното обвинение обяви, че от апартамента на Атанас Бобоков била иззета "цветна снимка, на гърба на която има изписани имена, които съответстват на имената на публично известни личности в обществото. Срещу имената на всеки от тях на ръка са записани големи суми пари - 70 милиона долара, 100 милиона лева, 120 милиона лева, 300 милиона лева". По-късно от прокуратурата разпространиха фотокопие на гърба на въпросната снимка. И до момента обаче държавното обвинение не казва и не показва самата снимка.

Още на пръв поглед ставаше ясно, че въпросният списък е правен по публични източници, включително и публикации в пресата. Така например срещу Васил Божков пише 650, което е точно цифрата 650 млн.долара, която се появява в списание за неговото богатство през 2004 г.. Именно това е годината, която е най-вероятното време на създаване на въпросния списък.

"Като гледах първата пресконференцията, останах с впечатлението, че не се говори нищо за отпадъци, а се показва една снимка, която е взета от моя дом. Тези имена и тези суми, съм ги взел от една книга, която се казва "Най-богатите българи". Водил съм си бележки", обяви пък самият Атанас Бобоков пред съда по време на гледането на мярката му за неотклонение. Той не само призна авторство на списъка, но и посочва точно откъде го е взел.

Прокуратурата в лицето на Ангел Кънев обаче твърди, че имало различни свои версии, които се различавали от тази на Бобоков. И че именно при проверка на тези версии щяло да се иска разкриване на банкова тайна и за разпити на хора. Така и не стана ясно кой е точно този съд или банка, която биха дали информация на базата на хвърчащ лист, за който автора твърди и показва, че е взел от публикации и книга.

Само ден по-рано премиерът Бойко Борисов даде да се разбере, че всеки може до си направи такъв списък. "То сега всеки бизнесмен може да си напише списък и да си го сложи в касата. И аз мога да кажа - за кмета на Поморие - 1000 лв., за Горанов - 2000, за Нанков - 3000. Аз не искам да коментирам, задържаният да каже какъв е този списък", обяви Борисов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари