Прокурори се оплакват на Гешев, че Сърбия не е арестувала обвиняемите от Nexo

0
Издирваните са заявили пред Интерпол, че са „жертва на политически мотивирана клеветническа кампания"
Издирваните са заявили пред Интерпол, че са „жертва на политически мотивирана клеветническа кампания" Снимка: Прокуратура на Република България

Издирваните са заявили пред Интерпол, че са „жертва на политически мотивирана клеветническа кампания"

Софийската градска прокуратура се оплака на главния прокурор Иван Гешев, че Сърбия не е спазила международни договорености по Европейската конвенция за екстрадицията, тъй като властите в съседната държава не са задържали шефовете на компанията "Нексо" Антони Тренчев и Коста Кънчев, които са обвинени за участие в организирана престъпна група.

От държавното обвинение съобщават, че спрямо двамата обвиняеми е постановена мярка „задържане до 72 часа“, а на 31 март е издаде европейски заповеди за ареста им. На 4 април от дирекция „Международно оперативно сътрудничество“ в МВР е изпратена информация до СГП, че двамата обвиняеми са обявени за международно издирване в Шенгенската информационна система, а също така и по канала на Международната организация на криминалната полиция (МОКП) Интерпол.

На 7 април обаче е получена информация от Генералният секретариат на Интерпол, че обвиняемите са заявили, че са „жертва на политически мотивирана клеветническа кампания в хода на изборната кампания в България“, пише вестник СЕГА.

В тази връзка от Интерпол е изискана допълнителна информация от българската прокуратура за евентуални политически длъжности, дейности, връзки и влияние в България на издирваните лица. В същото време на 7 април е получена информация от националното бюро на Интерпол в Белград, според която двамата обвиняеми са пристигнали миналия ден в 23:05 часа на летището в Белград с полет от Дубай. Интерпол е уведомила сръбските власти, че предвид жалбите от издирваните лица, разпространените дифюжъни за издирване им не са видими.

"В тази връзка са изпратени преводи на сръбски език на молбите за обявяване за международно издирване и временно задържане на обвиняемите до Министерство на правосъдието на Република Сърбия. Искането на българската прокуратура за временно задържане на издирваните лица не е изпълнено от компетентните сръбски власти", съобщават от прокуратурата, според която действията на Сърбия са нарушения на международни договорености по Европейската конвенция за екстрадицията. Държавното обвинение настоява да да бъде надлежно сезиран Генералният секретар на Съвета на Европа.

Преди ден шефът на "Нексо" Антони Тренчев публикува видео в социалните мрежи, на което се вижда, че не се намира в Сърбия, а най-вероятно в Дубай. "Докато позволяваме безочливо българските власти да лъжат безнаказано и да излагат България пред международната общност и институции, ще си ходим по тънък асфалт", написа Тренчев под видеото.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари