Прекратиха разследването по делото "NEXO"

0
Софийска градска прокуратура предостави информация за досъдебното производство по делото "Nexo"
Софийска градска прокуратура предостави информация за досъдебното производство по делото "Nexo" Снимка: Фейсбук / Антони Тренчев

Софийска градска прокуратура предостави информация за досъдебното производство по делото "Nexo"

В хода на разследването са привлечени четири лица в качеството на обвиняеми - Коста Кънчев, Антони Тренчев, Калин Методиев и Траян Николов. Обвиненията са за това, че в периода от 2018 г. до януари 2023 г. четиримата са участвали в организирана престъпна група, създадена с користна цел, предаде Фокус.

Кънчев и Тренчев са обвиняеми и за това, че в периода от юни 2018 г. до януари 2023 г. без разрешение по Закона за кредитните институции (ЗКИ) извършвали по занятие банкови сделки чрез онлайн платформата "Nехо". Те се занимавали с кредитиране и влогонабиране, като предоставяли парични кредити в щатски долари, британски паунди и евро на физически лица и търговски дружества, срещу получаване на лихва, както и влогове срещу изплащане на лихва.

В хода на разследването са извършени редица разпити на свидетели, сред които и свидетел с тайна самоличност. Изготвени са две експертизи – техническа и банкова, като са изследвани и анализирани движения по разплащателни сметки на физически и юридически лица. Също така са изготвени комплексна съдебно–изкуствоведска и оценителна експертиза, комплексна аудиовизуална и съдебно–икономическа експертиза, извършени са различни процесуално–следствени действия, свързани с претърсвания, изземвания и огледи на веществени доказателства. Изготвени са Европейски заповеди за разследване и са приобщени отговорите по тях.

Наблюдаващите прокурори са стигнали до заключение, че не е необходимо назначаването на експертиза, за която от Висшия съдебен съвет беше дадено разрешение на Прокуратурата да извърши разход в размер на 500 000 долара.

Към 2018 г., а и към настоящия момент, у нас липсва съответен правен режим на дейността, свързана с услуги с криптоактиви. Тя не е регулирана и дружествата от групата "Nехо" не подлежат на разрешителни, регистрационни или лицензионни режими. Виртуалната валута не е регламентирана в страната като законно платежно средство и дейностите с нея не попадат в класификацията според Закона за платежните услуги и платежните системи.

От показанията на свидетели се установява, че виртуалните валути нямат регулация на територията на Република България. Според доклад от 9 януари 2019 година на Европейския банков орган (ЕБО) криптоактивите не са признати като парично средство, депозити или други възстановими средства в нито една държава от ЕС.

След анализа на разпитаните по делото свидетели се установява още, че дейността на "Nехо" е реализирана посредством онлайн платформа, вероятно управлявана извън страната.

Междувременно разследването е установило, че регулаторните органи от американските щати Калифорния, Кентъки, Мериленд, Оклахома, Южна Каролина, Вашингтон и Върмонт са започнали административни действия срещу компанията "Nехо", поради извършване на банкова дейност и предоставяне на финансови услуги без лиценз.

В същото време на 19 януари между "Nехо" и Комисията за ценни книжа и борси на САЩ (SEC), Асоциацията на администраторите на ценни книжа в Северна Америка (NASAA), състояща се от всички 50 американски щата и три територии, Главния прокурор на Ню Йорк (NYAG), Департамента по банково дело на Тексас, Отдела по банково дело и ценни книжа в Аляска и Отдела за надзор на потребителски услуги във Вашингтон е постигнато окончателно споразумение. Според документа "Nехо"не е участвала в измама или подвеждащи търговски практики, не са налице данни клиенти на компанията да са били ощетени или подведени относно финансовото състояние на компанията. Със споразумението се прекратяват всички административни производства по отношение на компанията в осем американски щата.

На базата на всичко събрано по делото екипът от наблюдаващи прокурори стига до извода, че не са налице доказателства за извършени престъпления. Фактологията не обуславя наличието на престъпно сдружение, което да сочи структурираност и трайност.

Не са налице доказателства за престъпна деятелност в различни форми на съучастие с цел извършване на банкова дейност по занятие без съответно разрешение. Също така не са събрани доказателства за пране на пари. Спрямо обвиняемите не са събрани доказателства и за извършени данъчни престъпления или компютърни измами.

Според прокуратурата предлаганите от "Nехо" продукти не представляват финансови инструменти. Предоставянето на услуги на клиенти по отношение на тези продукти не попада в обхвата на инвестиционните услуги. Предвид това, че криптоактивите към настоящия момент не са финансови инструменти, търговията с тях също не е обект на регулацията.

Според Закона за мерките срещу изпирането на пари виртуалните валути са цифрово представяне на стойност, която не се емитира или гарантира от централна банка или от публичен орган.

Поради изложеното наблюдаващите прокурори са стигнали до извода, че няма извършено престъпление и са прекратили наказателното производство.

Разследването започна след акция в средата на януари тази година в офисите на компанията в София. Тогава говорителят на главния прокурор Сийка Милева каза, че криптобанка е работила на база "кухи фирми". Установени са над 3,5 млн. трансакции, посочи тогава Светослав Василев от националното следствие. Беше обявено, че над 300 души работят по тази акция, сред които 35 следователи от националното следствие, ДАНС и жандармерията.

Разследват се изпиране на пари, данъчни и други престъпления. През последните години през платформата са минали над 94 млрд. долара, каза Милева. Един от клиентите е човек, свързван с финансиране на тероризъм, допълни тя.

Ден след акцията тогавашният главен прокурор Иван Гешев каза, че този случай е уникален в световен мащаб и е пример за добро междуинституционално сътрудничество, а в това число и с чуждите партньори. Надявам се България да е в световните новини с нашите успехи, каза още главният прокурор.

Над 20 свидетели са разпитани досега по разследването срещу криптоплатформата "Nexo", разпити се провеждат и в момента. Някои от свидетелите са изразили опасения за своята сигурност, те ще бъдат включени в програмата за защита на свидетели, каза тогава на пресконференция заместник-главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов.

На 18 януари единодушно със 190 гласа беше създадена временна парламентарна комисия по казуса "Nexo" по предложение на ГЕРБ-СДС. Тя трябваше да установи всички факти и обстоятелства относно дейността на "Nexo" и "Nexo Capital" и свързаните с тях лица във връзка с извършване на потенциална незаконна дейност, включително връзки с лица и структури, финансиращи тероризма и организираната престъпност, както и финансирането на политически партии и други юридически лица от тях в България.

Два дни по-късно, на първото заседание на комисията стана ясно, че според Българската народна банка и Министерство на финансите дейността на "Нексо" не е предмет на регулация в България и в Европейския съюз. От министерството посочиха, че по нареждане на прокуратурата НАП проверява фирмата, която е собственик на "Nexo". Ако се открият нарушения, проверката ще премине в ревизия, увериха от МФ.

На 6 април двама от издирваните кацнаха в Белград.

Четири дни по-късно от прокуратурата съобщиха, че компетентните сръбски власти не са изпълнили искането на българската прокуратура за временно задържане на двама български граждани, свързани с разследването по делото "Нексо“, за които има информация. Това е станало, макар че са изпратени преводи на сръбски език на молбите за обявяване за международно издирване и временно задържане на обвиняемите до Министерство на правосъдието на Република Сърбия, информираха от държавното обвинение.

В тази връзка Софийската градска прокуратура (СГП) уведоми главния прокурор Иван Гешев за неспазване на международни договорености по Европейската конвенция за екстрадицията, за да бъде надлежно сезиран генералният секретар на Съвета на Европа.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари