Прокурор Георгиев: Арестуваните полицаи демонстрират нагло и провокативно поведение

38
Направихме по две хубави надници за днес - така се хвалели пътните полицаи, докато си разделяли рушветите
Направихме по две хубави надници за днес - така се хвалели пътните полицаи, докато си разделяли рушветите Видео: Русе Медиа

Направихме по две хубави надници за днес - така се хвалели пътните полицаи, докато си разделяли рушветите

Арести на полицаи в Русенско заради корупция. Задържани са трима служители на реда от полицейското управление в Сливо поле, които са вземали пари на ръка от шофьори, извършили нарушения на пътя. С мярка за неотклонение от 72 часа са задържани командир на отделение в Охранителна полиция и двама автоконтрольори.

Разследването срещу тях е започнало преди шест месеца по сигнали на граждани и оперативна информация на дирекция „Вътрешна сигурност“. Двама от полицаите са задържани в сряда вечерта на пътя Русе-Силистра, когато са получавали подкуп от 30 лв. Впоследствие е арестуван и третият участник в схемата. Обвинения са повдигнати на Б.Б. /44 г./, командир на отделение в Група „Охранителна полиция“– за 12 подкупа, на Н.А. /41 г./, младши автоконтрольор в Група „Охранителна полиция– за 5 подкупа, Е.М, /41 г./, младши автоконтрольор в Група „Охранителна полиция“– за 9 подкупа.

Без да навлизам в подробности по случаите, искам да ви кажа, че установихме безпардонна дейност от тяхна страна, нагло и провокативно поведение и изобщо поведение на полицейски служители, които по никакъв начин не отговарят на очакванията на обществото“, коментира пред Русе Медиа окръжният прокурор Георги Георгиев.

Ст. комисар Стефчо Банков, директор на дирекция „Вътрешна сигурност“ на МВР, бе категоричен, че прочистването на системата ще продължи и МВР ще бъде безкомпромисно към извършители на корупционни действия. Той обясни, че полицаите от Сливо поле са били добре организирани.

Буквално рекетът се е извършвал на пътя, служителите са подбирали служебните коли, които нямат камери за видеонаблюдение, за да имат възможност да не бъдат записвани, но пък дирекция „Вътрешна сигурност“ има други способи , за да ги наблюдава. Всичко се е случвало нощно време, на пътя, предимно по празнични дни, предимно в засилен трафик и население и потърпевши, които не могат да им противодействат правно“, каза ст.комисар Банков.

Парите, които полицаите са искали от нарушителите, са били в различни суми в левове и евро. Разследването продължава, тъй като има и други подобни сигнали.

Обикновено служителите си разделят в края на работната смяна между 100 и 150 лв., като, както те се изразяват: Направихме по две хубави надници за днес“. Повдигнали сме тези обвинения, за които имаме достатъчно доказателства, но има документирани още множество случаи и може обвиненията да нараснат обвиненията“, каза наблюдаващият прокурор Радослав Градев.

Тримата задържани са със стаж над 20 години в системата. По повдигнатите обвинения наказанието е затвор от 3 до 10 години, глоба до 20 000 лева и лишаване от право да упражняват професията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари