Подкупните ченгета си разделяли по 150 лева на смяна

6
Заработвали предимно в празнични дни, граждани ги издали
Заработвали предимно в празнични дни, граждани ги издали Снимка: Ася Пенчева / БНР

Заработвали предимно в празнични дни, граждани ги издали

Трима полицаи от РУ-Сливо поле са арестувани за получаване на подкупи от водачи, които нарушавали Закона за движение по пътищата.

Това стана ясно от брифинг на Окръжна прокуратура Русе и Дирекция „Вътрешна сигурност“ в МВР, предаде репортер на БРЯГНЮЗ.

Разкрито е корупционно престъпление от служители в системата на МВР. По информация на дирекция „Вътрешна сигурност“ на МВР 6 месеца документирахме тяхната дейност за подкупи искани и получавани от полицейски служители, които се занимават с контрол на водачите, които пътуват по пътища в района. По пътя Русе –Силистра в участъка, обслужван от РУ-Сливо поле, се получават подкупи от служители, които установяват нарушители, но вместо да съставят актове и да заплащат глоби, служителите получават пари на ръка, които задържат за себе си“, обясни окръжният прокурор на Русе Георги Георгиев.

На 6 януари вечерта, при пореден получен подкуп във връзка с нарушение на ЗДвП и задържана сума от 30 лева, на място бяха задържани двама служители от патрула на РУ- Сливо поле. По делото от вчера са привлечени трима служители и са задържани за 72 часа. Това са П.Г.П. на 44 г. – командир на отделение в „Охранителна полиция“; Е.С.М. – на 41 години, младши автоконтрольор и Н.Р.А. - 41-годишен, също младши контрольор. Прокуратурата ще иска постоянен арест и за тримата, а делото за разглеждане мерките им за неотклонение е насрочено пред Окръжния съд в Русе на 9 януари“, поясни още Георгиев.

Командирът на отделение е обвинен в извършването на 12 подкупа, вторият полицейски служител - на 9, а третият - на пет.

Окръжният прокурор на Русе подчерта, че от тяхна страна се наблюдава „изключително безпардонна дейност, нагло и провокативно поведение“ и става въпрос за една добре организирана дейност, която е продължителна.

Тези обвинения, които са повдигнати, са на база събраните доказателства, не е изключено обвиненията да нараснат. В такива случаи, в края на смяната си, те са си разделяли обикновено по 100-150 лева. Паричната сума, която най-често са искали от водачите е между 20-50 лева, има и такава от 800 лева, 180-200 евро, които са обаче в процес на работа. Вършили са престъпната си дейност нощно време на пътя, предимно в празнични дни. Разследващите са стигнали до тях по сигнали от граждани и от оперативни източници“, обясни наблюдаващият прокурор Радослав Градев.

Дирекцията извършва проверки и на дружи служители на МВР“, отсече директорът на дирекция „Вътрешна сигурност“ на МВР старши комисар Стефчо Банков.

Вижте брифинга на Окръжна прокуратура - Русе по случая

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари