Прокуратурата повдигна обвинение на шефката на Агенция "Митници"

1
Петя Банкова, Никола Никололов - Паскал и още двама са задържани за 72 часа
Петя Банкова, Никола Никололов - Паскал и още двама са задържани за 72 часа Снимка: БНТ

Петя Банкова, Никола Никололов - Паскал и още двама са задържани за 72 часа

Софийската градска прокуратура привлече като обвиняеми за участие в организирана престъпна група директорът на Агенция "Митници" Петя Банкова, соченият за контрабандист Никола Николов - Паскал и баща и син - Марин и Стефан Димитрови от Хасково. Бащата - Марин Димитров е бивш директор на Агенцията по рибарство и аквакултури.

Четиримата са задържани за срок до 72 часа.

Обвинението срещу тях е за участие в организирана престъпна група, съществувала от м. юни 2022 г. до 03.04.2024 г., като групата е създадена с користна цел и с цел да се извършват престъпления против митническото и акцизното законодателство, както и корупционни престъпления, посочват от СГП. Според събраните до момента доказателства в групата участва и лице, заемащо публична длъжност в Агенция „Митници“.

За посоченото престъпление законът предвижда наказание лишаване от свобода за срок от три до десет години, посочват от прокуратурата.

В хода на разследването, образувано вчера от Комисията за противодействие на корупцията след акция на ДАНС, са извършени 30 претърсвания и изземвания в частни домове, служебни помещения и моторни превозни средства.

Приобщени са множество веществени доказателства – мобилни телефони, документи, бележки, тефтери със записки, компютри, голяма сума пари в различна валута, 1501 мастербокса (15 010 000 къса цигари) и др.

Всички протоколи за извършени действия по разследване са внесени от СГП в Софийски градски съд (СГС) с искане за одобрението им.

Разпитани са свидетели, съобщава БНТ. Предстои на 06.04.2024 г. да бъде внесено искане за вземане спрямо обвиняемите на мярка за неотклонение задържане под стража.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    2
    Иванчева сезон 2
    Сготвиха я и тая, както сготвиха кметицата от Младост. Така става, когато се опитваш да противодействаш на мафията в България, използвайки законни методи. Цацаров → Гешев → Сарафов — 100 % приемственост.
  • 2
    1
    34bhgt
    На кого ли спря кранчето? На някой на високо в държавата. Познайте кой! Мутри долни, ненаситни! Искам само един да видя в затвора! Само един!!!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари