Прокуратурата иска 4 години затвор за Огнян Донев

1
Донев е подсъдим за неплащането на 62 милиона лева данъци
Донев е подсъдим за неплащането на 62 милиона лева данъци

Софийската градска прокуратура поиска съдът да осъди на по 4 г. ефективен затвор фармацевтичния бос Огнян Донев и финансовия директор на компанията „Софарма“ Борис Борисов, които са подсъдими за укриване на данъци.

За постановяване на осъдителни присъди пледираха и двете юрисконсултки от Министерството на финансите, което е граждански ищец по делото, пише Монитор.

Донев е подсъдим за неплащането на 62 779 725 лв. данъци за сделки, направени през 2006 - 2007 г., а Борисов – за 7 453 119 лв. укрити данъци. Според държавното обвинение бил е затаен реален финансов резултат от над 400 млн. лв.

По делото бяха направени три експертизи като последната бе петорна и изготвянето й продължи близо година и половина. Трудно бяха намерени и вещи лица – оценители на акции, които да я направят.

Делото започна през 2016 г. Въпреки че се гледа по съкратената процедура, без разпит на свидетели, тъй като се приемат показанията на всички свидетели по време на досъдебното производство, делото приключва едва сега на първа инстанция в Софийския градски съд именно заради продължителните и сложни финансово-счетоводни експертизи. Още през октомври 2016 г. първите две комплексни счетоводни и данъчно-икономически съдебни експертизи заковаха подсъдимите за укриване на данъци от продажбата на акции при 7 блокови извънборсови сделки.

Според прокуратурата Донев е продал огромен брой акции на „Софарма“ на свързани с него лица извън регулирания пазар на цена от 1 лв. за акция, вместо по пазарните цени на акциите на „Софарма“, които са били 9 пъти по-високи. Така се е избегнало плащането на данъците. През април и май 2006 г. мажоритарният собственик на „Софарма“ и компанията „Елфарма“ Огнян Донев е продал на нерегулирания пазар на фондовата борса общо 59,43 млн. акции от „Софарма“, 84% от капитала.

Обвинението срещу изпълнителния директор на компанията „Телсо“ Борис Борисов е за същото – не е платил данъци след 2 сделки с акциите си в „Софарма“. Според прокуратурата двамата са действали с пряк умисъл, осъзнавайки обществената опасност на деянието и предвиждайки обществено опасните последствия.

През октомври 2018 г. по време на делото стана ясно, че одитори на пенсионна възраст са заверявали годишните финансови отчети на фирмите на Донев. 82-годишен свидетел разказа пред съда, че за първи път бил одитор на „Елфарма“ през 2001 г. и след прекъсване продължил да одитира и през 2017 г. Одиторът на фирма „Телсо“ също се оказа на преклонна възраст.

В заключителните си пледоарии в четвъртък защитата на двамата подсъдими заяви, че не може да има пазарна цена за непазарни сделки и заключенията на счетоводните експертизи не създавали доказателства по делото. Адвокатите дори нападнаха прокуратурата, че разследвала не престъпление, а конкретни хора.

„Ако някой ми даде 420 млн. лв., ще платя 63 млн. лв. данъци. Тези акции не струват толкова. Моля съдът да ме оправдае“, каза в последната си дума пред съда Донев. За оправдателна присъда помоли и Борисов. Съдът ще обяви присъдата в петък в 9 часа сутринта.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари