Производител от Русенско предвещава фалит на много овощари

4
Себестойността на плодовете ще скочи с близо 40 на сто, обяснява Николай Колев
Себестойността на плодовете ще скочи с близо 40 на сто, обяснява Николай Колев Снимка: БНТ

Скъпият ток рефлектира и върху земеделието, и очаквано вдига цената на продуктите.

Производители от Русенско изчисляват, че себестойността на плодовете ще скочи с близо 40 на сто, след като плащат 3 пъти по-високи сметки за ток. Съответно вдигат цената на продуктите, които произвеждат, информира БНТ.

Николай Колев отглежда близо 400 дка овощни градини. Има затворен цикъл на био производство, от ябълките произвежда сок. Казва, че доставчикът му на електроенергия от ноември миналата година досега е повишил цената от 21 на 57 ст. за киловатчас. Поскъпнали са и всички суровини, необходими за производството.

Токът ни е около 15% от себестойността на продукцията и с последните сметки, които дойдоха, сметката ни за ток се увеличи два пъти и половина спрямо предходните месеци. Това наистина е едно голямо перо, което вдига себестойността на продукцията, обяснява Николай Колев – овощар и производител на сокове.

Заради скъпия ток той вече е вдигнал цената на литър сок с близо лев. Това обаче удря и потребителите, които по-рядко ще си купуват биологично чист сок.

Николай Колев е и председател на съюза на Дунавските овощари. Прогнозите му са, че през следващата година себестойността на плодовете ще се повиши с близо 40%.

В нашия регион "Напоителни системи" не работят, водата, която използваме е изцяло с помпи, които са на ток. Отделно съхранението на плодовете в хладилните камери също е на ток. казва Николай Колев – овощар и производител на сокове.

В същото време цената на плодовете на пазара няма да се повиши, тъй като по думите на Колев, тя се определя от търговците. А това означава фалит на много овощари.

Ще има градини, които изобщо няма да се гледат, понеже себестойността няма да отговаря на цената на пазара и хората ще работят за нищо, допълва Николай Колев – овощар и производител на сокове.

За да оцелеят, производителите разчитат на държавни субсидии за скъпия ток. А заради поскъпването на торовете и препаратите за растителна защита, настояват и за допълнителна помощ от земеделското министерство.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Онлайна
    Николай Колев – овощар и производител на сокове. Еваси продуктовото позициониране.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари