Производител от Басарбово се оплака от липса на работници

0
Няма работна ръка, не им се работи на младите…
Няма работна ръка, не им се работи на младите… Снимка: БНТ

Производител на овошки от русенското село Басарбово се оплаква от липсата на работна ръка.

Все повече румънски производители предпочитат българските овошки, защото се третират с по-малко препарати за разлика от дръвчетата от чужбина, предава БНТ.

Боян Богомилов продава овощни дръвчета вече 24 години. А преди 6 създава и разсадник. Денят му започва в 6 часа всяка сутрин и продължава до тъмно. Работи сам. От една страна, защото не може да си позволи да плаща на много работници. Но има и друго.

Боян Богомилов – производител на овошки: „Няма работна ръка. Много хора са ме питали – препоръчай ми някой, няма кой да препоръчаш, не им се работи на младите… Всичко си правя сам – много са високи банковите заеми.“

Разсадникът му е разположен на площ от 3 декара, но на 3 отделни места. Казва, че това също е често срещан проблем. Не само за него, но и за много други малки производители.

Боян Богомилов – производител на овошки: „Не мога да си окрупня земята – разсадника да си го направя на една площ: да речем 5 или 10 декара. Разсадникът ми се състои от 3 отделни места на 1 декар. По този начин се разкъсваме, губим време.“

Наблюденията му са, че все повече хора търсят продукцията, произведена в България, тъй като вносните плодове се пръскат с много препарати. Напоследък с него се свързват и румънци и той обмисля възможността да работи и с чужди пазари.

Годишно Боян Богомилов произвежда около 6000 дръвчета, а амбицията му е да стигне до 10 000.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари