Овощните дръвчета в русенско село вече цъфнаха, но има риск да измръзнат

2
Симеон Вейсал, който отглежда кайсии, праскови и нектарини, е претърпял сериозни загуби през изминалата година
Симеон Вейсал, който отглежда кайсии, праскови и нектарини, е претърпял сериозни загуби през изминалата година Видео: NOVA

Симеон Вейсал, който отглежда кайсии, праскови и нектарини, е претърпял сериозни загуби през изминалата година

Меката зима и топлото време в началото на март вече не изненадват никого. Климатичните промени са осезаеми особено за земеделието. За трета поредна година овощарите в Североизточна България работят под стрес, защото не знаят какви изненади им готви времето, информира NOVA.

Симеон Вейсал, който отглежда кайсии, праскови и нектарини близо до русенското село Стамболово, сподели, че първите дървета са цъфнали още през февруари, а повратните студове могат да доведат до измръзване на насажденията. Той сподели, че през миналата година при над 60% от площите е имало 100% загуба.

Климатологът Симеон Матев каза, че това е най-топлата зима в България, а високите температури водят до ранно развитие на повечето растителни култури. Той допълни, че земеделците посочват сушата като най-голяма опасност за реколтата.

Матев обясни, че при липсата на сняг в планините не могат да се попълнят и водните запаси.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари