Програма за уикенда на Мартенски музикални дни

1

На 19 и 20 март фестивалът МАРТЕНСКИ МУЗИКАЛНИ ДНИ предлага на меломаните една наситена програма с изключително атрактивни срещи с музиката.

На 19 март, събота, от 11 ч. в зала „Европа“ на Доходно здание СТРУНЕН КВАРТЕТ ФРОШ ще се изяви на сцената с една елегантна програма подбрани произведения от Бах, Бетовен и Барток.

Квартет ФРОШ обединява таланта на цигуларките Негина Стоянова и Петя Димитрова, виолистката Мария Вълчанова-Любенова и виолончелиста Виктор Трайков, които се формират като състав през 2007. Имат многократни участия на различни фестивални сцени.

През 2008 квартетът получава втора награда на Международния конкурс за австрийска камерна музика в София, а през декември същата година печели първа награда на Академичния конкурс за камерна музика, посветен на Марин Големинов. През 2015 получава Кристална лира в категорията Камерни ансамбли.

В съботния ден – ден втори от фестивалния перкусионнен уикенд. След изключително успешните пърформанси, които Татяна Колева и Младежкия перкусионен ансамбъл поднесоха вчена пред над 500-те русенски деца, от 12:30 ч. нашите невероятно талантливи, млади и завладяващи с енергията си холандски перкусионисти ще изненадат и привлекат посетителите на МОЛ Русе с истински перкусионен флашмоб. 

От 19 ч. в Доходно здание ще се състои още една впечатляваща музикална среща, изпълнена с изключителен заряд и емоция – концертът на ТАТЯНА КОЛЕВА (соло маримба и ударни), ЮКЕ ХУКСТРА (ударни) и перкусионния ансамбъл YOUTH PERCUSSION POOL, които ще „забъркат“ един много специален енергизиращ перкусионен коктейл.

Публиката я очакват интригуващи ритми, бликаща емоция и изненадващи музикални събития на сцената по произведения от Льовенди, Тан Дун, Клатцоу, Флориан Гаетано, Джон Кейдж и др.

Родена в България, понастоящем, ТАТЯНА КОЛЕВА работи и живее в Холандия. Международно призната за виртуоз като соло маримбист и ансамблов изпълнител, тя се занимава активно с популяризиране на съвременната музика и разнообразните алтернативни форми на изкуството по цял свят. Извън интензивната си концертна дейност, ТАТЯНА КОЛЕВА добива широка известност и като блестящ педагог.

В рамките на МФ МАРТЕНСКИ МУЗИКАЛНИ ДНИ тя ще проведе майсторски клас по перкусии от 20 до 24 март, заедно с холандския перкусионист ЮКЕ ХУКСТРА.

Той е професор и завеждащ катедрата по ударни инструменти в Консерваторията Принц Клаус към Университета за приложни науки Hanze в Грьонинген, Холандия. Работи във водещи холандски оркестри като Хагската филхармония и Ротердамската филхармония. От 2012 е диригент и наставник на международната формация YOUTH PERCUSSION POOL, ръководена от ТАТЯНА КОЛЕВА. На 18 и 19 март от 11 до 13 ч.

Таня Колева и нейният екип са подготвили и изненада за по-малките под формата на един перкусионен уикенд, изпълнен със същата характерна за Колева енергия. Перкусионният уикенд е част от програмата МАРТЕНСКИ МУЗИКАЛНИ ДНИ ДЖУНИЪР, която се осъществява с подкрепата на ФОНДАЦИЯ АМЕРИКА ЗА БЪЛГАРИЯ.

В неделя, 20 март, фестивалът предлага на публиката една изключително специална програма. От 11 ч. в Доходно здание ще се състои благотворителният концерт в памет на именития русенски учител по химия Яким Петков. Прелюдии от Скрябин, Бах и Шопен ще бъдат поднесени с подобаващо вълнение от дъщерята на Яким Петков – пианистката МАРИЕТА ПЕТКОВА.

Дарението на Мариета Петкова е за даровити деца на СОУ „Христо Ботев“, където е преподавал Яким Петков, както и за НУИ „Проф. Веселин Стоянов“ – училището, което през 1986 г. завършва Мариета Петкова. Тя е считана за един от най-автентичните майстори на пианото. Кариерата й започва с многобройни награди от различни конкурси. Още на 10-годишна

Националния клавирен конкурс в България, последвана от редица други бележити отличия. Концертира из цяла Европа, Северна Америка и Япония най-вече със солови рецитали и като солист на прочути оркестри. На сцената на МФ МАРТЕНСКИ МУЗИКАЛНИ ДНИ тя ще се изяви и втори път – на 24 март в тандем с цигуларя Веско Ешкенази.

На 20 март от 19 ч. в зала „Европа“ на Доходно здание ще бъде представен още един изключително стилен проект под надслов „Recordare”  - Ансамбъл MUSICA NOVA и вокален ансамбъл GLI ACCORDATI, с диригент ДРАГОМИР ЙОСИФОВ и солисти: Ралица Ралинова (сопран), Надя Павлова (алт), Боян Василев (тенор), Петър Петров (бас), Галя Симеонова (сопран) и Стефани Кръстева (сопран). Те ще изпълнят произведения от Пиер Булез, Моцарт и Лазар Николов.

Ансамбъл „Музика Нова“ и Драгомир Йосифов – артистите, които винаги изненадват и привличат фестивалната публика в Русе с оригинални репертоарни идеи! 

Ансамбълът, който – може би единствен у нас – умее да експериментира и да открива особеното очарование в „играта“, в прекрачването на границите между духа на миналото и духа на съвремието.

Както в тази забележителна програма, в която паметта за Миналото (260 години от рождението на Моцарт и 225 от първото изпълнение на Реквиема) се превръща и в памет за Бедещето… Ще чуете за първи път у нас една прелестна, необичайна днес, но добре позната от времето на Моцарт, „камерна“ версия на неговия прочут „Реквием“! 

Тази програма е и в памет на последния Голям в музиката на 20-тото столетие – Пиер Булез, и на Лазар Николов – за мнозина Учителят, този, който „написа“ една от най-важните страници от историята на съвременната българска музика и отвори път на редица свои пламенни последователи!

Ансамбъл МУЗИКА НОВА обединява млади композитори, инструменталисти и диригенти. Ансамбълът концертира на почти всички реномирани подиуми в страната, добре познат е на русенската публика от участията си във фестивала МАРТЕНСКИ МУЗИКАЛНИ ДНИ.

Имат широка изява и на сцените в чужбина. Ансамбълът редовно сътрудничи с БНР и реализира записи на новонаписани композитори. Постоянен диригент на състава е Драгомир Йосифов. Ансамбъл GLI ACCORDATI възниква спонтанно и засега има кратка история, но наситена с редица концерти из България.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари