Програма определя продължителността на брака

0
Учени създадоха компютърна програма, която може да прогнозира успеха на една връзка с по-голяма точност от психотерапевтите
Учени създадоха компютърна програма, която може да прогнозира успеха на една връзка с по-голяма точност от психотерапевтите

Учени създадоха компютърна програма, която може да прогнозира успеха на една връзка с по-голяма точност от психотерапевтите.

Софтуерът може да прогнозира дали отношенията между партньорите ще се подобрят или влошат с времето със 79% точност, пише Profit.bg.

Това го прави много по-достоверен от брачните консултанти. Програмата работи, като анализира тона на гласа, с който двойките си говорят.

Автор на софтуера е екип от технологичния университет в Южна Каролина и Университета в Юта.

„Не е важно само какво казвате, а и начинът, по който го казвате“, обяснява един от авторите на програмата. За създаването й екипът е записвал в продължение на две години стотици разговори между 100 двойки по време на посещенията им при брачен консултант. След това проследяват брачния им статус през следващите пет години."

Учените изследват записите, като наблюдават фактори като интензитет на тона и гласа.

Анализирани са няколко разговора между всяка двойка с цел да се настрои програмата, така че да улови промените в акустиката и на тази база софтуерът да прогнозира бъдещето на връзката.

„Наблюдаването на няколко елемента през определен период от време и динамиката на разговорите между двамата помага за определяне на траекторията на връзката им“, обясняват авторите на проучването.

Не се изследват само емоциите, а влиянието на това, което казва единият партньор върху емоциите на другия.

Екипът планира да използва и езика (думите, които използват двойките) и невербалната информация, като езика на тялото например, за да подобри ефективността на програмата.

Източник: Profit.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари