Професор Салчев: До момента са разкрити 88 COVID зони

1
Той разясни, че COVID зона не замества досега съществуващия ред и начин на лечение, а допълва
Той разясни, че COVID зона не замества досега съществуващия ред и начин на лечение, а допълва Видео: NOVA

До момента са разкрити 88 COVID зони, здравният министър заяви, че те ще бъдат над 100

"Много е интересна е позицията, че няма лекари за COVID зоните, има лекари, няма организация", това каза в предаването "Денят на живо" по NOVA NEWS проф. д-р Петко Салчев, управител на НЗОК.

Проф. Салчев добави, че очаква до дни да има COVID зона и в град Благоевград, освен двете в областта.

Той разясни, че COVID зона не замества досега съществуващия ред и начин на лечение, а допълва, зоната не отменя функциите на общопрактикуващите лекари, нито на болничните лечебни заведения, нито на спешната помощ.

"COVID зоната е още една опция за граждани с лека и средна форма на заболяването да имат към кого да се обърнат, да бъдат проследявани, когато са си вкъщи", добави още той.

Д-р Салчев бе категоричен, че не се отнемат функции или средства от общопрактикуващиге лекари и допълни, че COVID зоните поемат функциите на триажните центрове, които са съществували преди това, но сега пациентите се и наблюдават.

Процесът е трябвало да бъде разяснен и подготвен предварително и той отчете като грешка, че не е било направено.

Медикът призна, че зоните са неравномерно разположени, но така е било и с триажните, както са и болничните заведения в страната, като има райони, в които няма подходящи медицински центрове.

Според проф. Петко Салчев не може да се каже, че има висока смъртност от COVID, но личното му мнение е, че не се ваксинираме, не се пазим, късно отиваме при лекар и влизаме за лечение тежко болни.

Относно изчезването на евтините лекарства д-р Салчев заяви, че това не е проблем на НЗОК, а на тези, които ги произвеждат, които ги изтеглят от пазара, но той смята, че процесът ще продължи и тези лекарства ще бъдат заменени с по-нови.

В предаването той информира, че проф. Генчо Начев ще постави второ сърце 24-годишния Йордан Пенчев от Пазарджик, за да може той да дочака трансплантация на живо сърце. Вчера Здравната каса е решила да отпусне необходимите средства.

"Това е рядък случай и не е предвиден в плащанията на касата, но по изключение бе прието да бъде заплатено това устройство", заяви д-р Салчев.

Той добави, че не са нарушени правила, за да се спаси живот, като подчерта, че това са единични случаи.

 

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари