Професор Франсоа Руег изнесе лекция в Русе

0

Музейните колекции, тяхното обработване, интерпретиране, опазване и представяне бяха ключов момент, върху който се фокусира проф. Франсоа Руег от университета във Фрибург, Швейцария.

Изтъкнатият антрополог изложи своите разработки в зала „Княз Александър I” на историческия музей снощи. Посещението на Франсоа Руег в Русе стана възможно със съдействието на Нов български университет.

В лекцията си проф. Руег се фокусира върху историческото развитие на Виенската школа по антропология от XIX и началото XX в. Акцентът бе поставен върху колекции от предмети от сферата на етнографията, които са събирани от католици мисионери при посещенията им в екзотични райони, като коренното население на Северна и Южна Америка и Папуа Нова Гвинея.  

Изследователските търсения и проучвания на професора са съсредоточени върху начините за консервация на тези колекции и възможностите за експонирането им. Самият той сподели, че също среща трудности в обработването, съхранението, тематичното окомплектоване и сравняване на тези експонати. Като преподавател във Фрибургския университет Франсоа Руег обработва колекции от предмети, събрани от мисионерите и останали от католическите ордени.

Предизвикателството, пред което е изправен професорът е къде и по какъв начин да представи запазените колекции, за да бъдат сравнени и интерпретирани от научната общност и аудиторията. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари