Проф. Тодор Тагарев: България има много какво да даде като военна помощ на Украйна

0
Трябва да се започне с оръжия и боеприпаси, които фигурират в списъците на дълбок армейски резерв, заяви бившият министър на отбраната
Трябва да се започне с оръжия и боеприпаси, които фигурират в списъците на дълбок армейски резерв, заяви бившият министър на отбраната Снимка: Мария Филева / БНР

Трябва да се започне с оръжия и боеприпаси, които фигурират в списъците на дълбок армейски резерв, заяви бившият министър на отбраната

"Военната подкрепа, която страната ни ще окаже на Украйна, трябва да започне с оръжия и боеприпаси, които фигурират в списъците на дълбок армейски резерв."

Това заяви за Радио Стара Загора по темата бившият министър на отбраната проф. Тодор Тагарев. Той категорично отбеляза, че България има много какво да даде на Киев.

Решението за предоставяне на оръжие от българска страна на Украйна срещна подкрепата на 175 народни представители при преминалото във вчерашния ден гласуване в пленарна зала. Текстовете предвиждат до месец Министерски съвет да изпрати предложение за конкретния размер на помощта. Според Тагарев обаче настоящият служебен кабинет дава сигнали, че подготвя въоръжение от вид и количество, което е по-скоро символично, отколкото съответстващо на възможностите, с които България разполага. Въпреки това бившият военен министър отбеляза, че не очаква генерално Министерски съвет да блокира решението на Народното събрание. „Предоставянето на военна помощ на Украйна няма как магически да реши проблема с превъоръжаването на собствената ни армия“, заяви проф. Тагарев.

По думите на Тагарев България може да се възползва от възможностите за замяна на военна техника. Той даде пример с редица държави от Източна Европа, които вече оказаха помощ на Украйна във войната ѝ срещу Руската федерация.

Ще подкрепи ли България усилията на Киев по начин, който други страни-членки на НАТО и ЕС вече направиха, или решението на Народното събрание ще остане на хартия?

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари