Володимир Зеленски: В света няма достатъчно производство на оръжия за Украйна

0
Украинският президент обясни в Давос проблемите във воденето на войната
Украинският президент обясни в Давос проблемите във воденето на войната Снимка: БТА/АР

Украинският президент обясни в Давос проблемите във воденето на войната

В света няма достатъчно производство, което да задоволи нуждите на Украйна от снаряди и оръжия, заяви нейният президент Володимир Зеленски в речта на Световния икономически форум в Давос. Извадки от речта му бяха разпространени от украинската агенция УНИАН.

Президентът обясни обема на използване от Украйна на снаряди за артилерийски установки с калибър 155 mm. Според него в целия свят производството на всички компании, които днес правят артилерийски снаряди от 155 калибър, не е в състояние да осигури достатъчно количество артилерия за войната в Украйна. „Нямаме достатъчно от всичко. Не казвам, че ни дават всичко. Едни (оръжия) се дават или продават. Различно е. Искам да ви кажа за обема: в света днес няма достатъчно обем производство, например, както казах, артилерия, която ще бъде достатъчна на украинската армия да издържи войната с руската армия“, подчерта Зеленски, предаде БГНЕС.

Той обясни и защо Русия получава снаряди от Северна Корея. "Те имат малко производство? Не, недостатъчно собствено производство. Недостатъчно. И затова се оглеждат по света. Има голям дефицит", каза Зеленски. Според него светът като цяло не е готов за пълномащабна война.

В същото време президентът отбеляза, че Украйна е започнала да произвежда и е възобновила производството на съветски боеприпаси с калибър 122 и 125 мм.

"Това достатъчно ли е? Не! Никак, по същите причини, поради които артилерията 155-и калибър не е достатъчна", добави държавният глава. Той обясни какво е необходимо, за да започне производство на артилерия 155 калибър. "За да направите това, трябва да имате лиценз. От кого? Една от страните от НАТО, която има този лиценз. Украйна нямаше такъв. Ние прокарваме този процес от дълго време. Прокарахме го. И днес ние започваме да произвеждаме такъв снаряд“, каза Зеленски, цитиран от УНИАН.

Той също така добави, че 1 милион дронове, които планира да произведе тази година, няма да са достатъчни за Украйна. "Когато говорим за вътрешни ракети, това е същото. Когато говорим за вътрешни системи за електронна война, това е същото. Когато говорим за системи за противовъздушна отбрана, извинете ме, трябва да се поклоня пред онези производители, които направиха Patriot „Няма днес такава система в света, че да може да се бори с всяка ракета, от конвенционална до балистична, с всеки удар на Руската федерация“, добави Зеленски. Той каза, че изпитанието на „патриотите“ в полевото обучение „е нищо в сравнение с това, което се случи в Украйна по време на войната“. Държавният глава подчерта, че американските зенитно-ракетни системи "Пейтриът" са най-мощните системи за противовъздушна отбрана в света. "И руснаците са шокирани и ще ви кажа честно, че нашите партньори са шокирани, че тази система наистина работи толкова добре. И сега се питаме един друг: защо Украйна не произвежда? Имаме споразумения. Ще го направим, когато получим лицензи, когато получим (разрешение) за съвместно производство и така нататък“, каза Зеленски. УНИАН добави и мнението му, че днес резервите от такива системи в света не са достатъчни, за да се прехвърлят повече на Украйна за нейната защита.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    8
    Брежнев
    Тоз момче Зеленцки хептен са шашардиса.Толкова се е взел на сериозно че даже не усеща че има течение между краката.Нова октомврииска революция ще прави? Неговите странят от него вече.Виждат кое на къде е...
  • -6
    7
    Оркоебач
    Русофилските отрепки квичат на умряло.Белгород и Воронеж скоро ще бъдат изравнени със земята барабар с оркопитеците там. Муахахахха...
  • 20
    6
    4356456
    Не и нуждно да има "достатъчно прозизводство на оръжия за хохлите". Да са мислили навремето през 2014 като извършваха геноцид над собствените си граждани, че е можело да се стигне до този момент където цялата им измислена държава - руската македония да се затрие тотално от картата и да фалира.
  • 15
    5
    фена на Путлерчо
    Няма и да видите повече оръжия, укронацисти! Слава России!
  • 18
    4
    байгън
    Артистче евреицко къде е майданското производство бе тъ--к върви на ма----
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари