Проф. Румен Гечев: Картината е твърде мрачна преди Коледа

0
Страната ни е навлязла в задълбочаваща се тройна криза – политическа, социална и икономическа
Страната ни е навлязла в задълбочаваща се тройна криза – политическа, социална и икономическа Снимка: БГНЕС

Картината за икономиката ни е твърде мрачна преди Коледа при положение, че на този етап е невъзможно да се правят прогнози за продължителността на коронавируса

Това каза за предаването „Софийска трибуна“ по радио „Фокус“ проф. Румен Гечев – народен представител от БСП за България, заместник-председател на Комисията по бюджет и финанси на НС и председател на Съвета по икономика и туризъм към Градския съвет на БСП – София.

Според него най-сигурния показател за състоянието на българската икономика през текущата година и последното тримесечие е оценката на чуждите инвеститори, тъй като тя е пазарна и безпристрастна.

„По данните на БНБ от онзи ден се вижда, че картината е доста обезпокоителна, тъй като от януари до края на август тази година спрямо същия период на 2019 преките чужди инвестиции бележат спад със 64%. Слизат на нива под 400 милиона евро годишно. Това наистина е стряскащо и означава, че оценката на чуждите инвеститори за българската икономика е 3 на релси. Разбира се, една от причините е COVID-19. Нормално е да очакваме, че свиването на икономиката ще се изрази в свиването на движението на инвестициите в различни страни. Но според моя сравнителен анализ на промените в чуждите инвестиции в Чехия, Полша, Румъния и България у нас спадът е най-голям. Това ще рече, че освен разбираемите причини, вследствие на COVID-19, това, което отблъсква чуждите инвестиции е високата степен на корупция и проблеми с върховенството на закона. Освен това състоянието на фискалния резерв не е добро, тъй като се наложи да се правят допълнителни разходи. Вътрешните инвестиции също намаляват, безработицата расте“, обясни той.

Проф. Гечев не се съгласи съвсем с мнението на шефа на Международния валутен фонд – българката Кристалина Георгиева, че страната ни се справя добре с предизвикателствата на пандемията, но има още какво да направи.

„Според статистиката ние сме на 8-9 място в ЕС по несправяне с пандемията. Ако в първите 2-3 месеца след началото на пандемията сякаш резултатите в България бяха насърчителни, в момента се наблюдава картина на влошаване на обстановката поради редица причини, в това число и поради хаоса на управлението на процеса. Поведението на правителството, на експертите, на медиците също са разделени по въпроса. Ние сме в преддверието на хаос ако се окаже, че разпространението на COVID-19 набере скорост. Здравната ни система е изправена пред много сериозни рискове, а те са свързани и с икономически рискове, тъй като въпросът ще бъде дали Здравната каса и бюджетът биха издържали на такова финансово напрежение. Затова и очакваме с голямо внимание да видим какъв проектобюджет ще предложи това правителство за 2021 година и дали той ще отрази тенденциите, които са негативни за българската икономика, отбеляза депутатът.

За да бъде обявено алтернативно предложение на Бюджет 2021 е необходимо да стане ясна какво предлага самото правителство, каза още проф. Румен Гечев.

„По стара лоша традиция то ще го представи в Парламента в последния възможен ден съгласно закона, а това е краят на октомври. Очакванията са, че матрицата на бюджета няма да бъде променена, а те просто ще променят някои от числата от миналата година. Поради политически причини едва ли правителството ще посмее да осъществява реформи в бюджетните политики, които касаят и милиони избиратели на предстоящите избори. Ние ще си предложим нов подход в данъчната система и преход от плосък данък към прогресивно данъчно облагане“, отбеляза той, като добави, че по закон би трябвало да има актуализация на Бюджет 2020, като тя най-вероятно ще бъде представена заедно с бюджета за следващата година.

Депутатът от ПГ на „БСП за България“ коментира и оглавяването му на Съвета по икономика и туризъм към Градския съвет на БСП – София, като уточни, че Комисията ще разработва алтернативи на бюджета на Столична община.

„За икономиката на София и за услугите, които предлага Столична община е изключително важно не само какъв е размерът на средствата, а къде се насочват, с каква ефективност, каква е оценката на софиянци и от друга страна – коментарите по бюджета на София са важни за цялата страна, тъй като значителна част от БВП се произвежда в столицата. Работата на тази Комисия ще бъде изключително важна и тя ще подава аналитична информация и алтернативи на нашите съветници в СО и на нашите депутати“, разказа той.

Според проф. Гечев страната ни е навлязла в задълбочаваща се тройна криза – политическа, социална и икономическа.

„Този троен възел ще бъде разсечен по възможно най-демократичния начин, какъвто са изборите. Убеден съм, че този път, представяйки своите алтернативни програми, БСП ще убеди българския народ, че предлага най-добър модел за излизане от кризата и за догонване на средните показатели в ЕС“, завърши депутатът от левицата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари