Проф. Радулов: За да има световен мир, Украйна ще е принудена да се откаже от ЕС и НАТО

0
Невъзможна е употреба на химическо оръжие от Путин, смята той
Невъзможна е употреба на химическо оръжие от Путин, смята той Снимка: ИТН

Мирът се крепи на косъм

Невъзможна е употреба на химическо оръжие от Путин. След войната в Ирак, имам едно наум по отношение на лабораториите. Това е част от пропагандата и хибридните военни действия, които и двете страни водят. Лидерите на ЕС няма да вземат решение за влизане на Украйна в НАТО и да рискуват започване на световна война. И Русия, и Украйна, и страните, които не участват пряко във войната, трябва да сме много внимателни да не възбудим военния конфликт. Никой няма да ни го прости. Трябва да си истински мъдрец, за да видиш, че мира се крепи на косъм."

За Украйна и Русия, за фалшификациите и лабораториите, за войната и чакания мир - един разговор с проф. д-р Николай Радулов, експерт по национална сигурност и преподавател в НБУ, поместен в Liberta.

-    Вече 20 дена украинската армия удържа руската инвазия. Видяхме тотална разруха, чухме тежки човешки драми. Как ще продължи развоят на събитията и докъде ще стигне Путин, според Вас, проф. Радулов?

-    Виждате, че военните действия продължават, чуваме за жертви и от двете страни. Вече, ако се не лъжа, е отвлечен втори кмет, т.е. чисто военните действия започват да се редуват с действия, които са по-скоро прийоми на специалните части - отвличания, тероризъм. Очевидно е, че руската армия така, както си е правила сметките за блиц криг, се е излъгала. На какво се дължи това - на  не добро разузнаване, или на заблуда, вследствие на това, което си е мислил Путин по отношение на Украйна - е друг въпрос. Не зная дали си спомняте, но преди започване на  ВСВ Сталин е получавал непрекъснато информация за това, че ще бъде нападнат СССР и не е вярвал на нито една дума. В замяна на това е вярвал в други информации - че Германия ще си сътрудничи със Съветския съюз. Тоест, независимо какво говори разузнаването, диктатори от този  тип вярват по-скоро на вътрешното си убеждение, че нещо е такова, каквото на тях им се струва, че трябва да бъде. И често биват излъгани в очакванията си. Очевидно е, че войната се затегна. Очевидно е, че независимо от преобладаващата бойна мощ на руските войски, те не успяват да се придвижат така, както им се искаше. Но все пак там има много големи резерви. Чуват се и неща, които са смешни - че колоните на руснаците спират, поради липса на гориво. Това е смешно да се каже за Русия. Ако го е имало, то е поради други причини - партизански действия, заплаха от унищожаване и т.н. Понякога и новините, които ние генерираме, са твърде елементарни.

-    Някой анализатори твърдят, че Путин ще обяви примирие и че ще започнат да се занимават с окупираните територии на Украйна  и тяхното устройство, а информация от днес на Ню Йорк Таймс гласи, че руският президент е поискал икономическа и военна помощ от Китай. Доколко може да се вярва на това?

-    Да започнем първо с идеята за примирие. Наистина по дипломатически канали се търсят възможности за примирие. Това се оповести миналата седмица, но примирие ще има, едва след като започнат някакви разговори и след тях. Путин разчита на водените военни действия като средство на натиск по време на тези преговори. От друга гледна точка, да и аз чух, че Русия е поискала военна помощ от Китай, свързана с логистика и въоръжение, но доколкото разбрах, Китай е отказал такава помощ. То зависи и каква точно помощ е поискана. Помощ, свързана с военни действия, като муниции, въоръжения, мисля че на Китай не му се забърква пряко във военни действия. Ако става дума за чисто икономически, Поднебесната вече оказва помощ. Основните картодържатели - Виза и МастерКард, отказаха да работят на територията на Русия и Китай веднага се намеси. В тези отношения много важно е да вземеш пространство. И китайската банкова и икономическа система се намесва на мястото на една добре изградена вече и успешна за Русия система. 

-    Възможна ли е употребата на химическо оръжие от Путин?

-    Аз мисля, че не, защото употребата на химическо оръжие би прекратило всякаква възможност за преговори и при всички положения би се посрещнала негативно от целия свят, включително и от вътрешната опозиция в Русия. Считам, че Путин не би заложил на това, защото  ще доведе до загуба за него. По отношение на  това, какви военни бази има и има ли химическо оръжие - тук има едно двойнствено отношение. Всички си спомняме как започна войната в Ирак. Твърдеше се, че Саддам Хюсеин има химическо оръжие и това беше причината САЩ да изпратят въоръжени войници. Накрая се оказа, че не само не е имало химическо оръжие, но разузнаването е предупреждавало, че информацията, която идва от един инженер от Ирак, е лъжлива. Той е лъжел, за да си осигури по-добро бъдеще в Германия. Колийн Пауъл, тогава шеф на Генералния щаб, си призна, че не са били убедителни доказателствата и те са ги нагласили. Затова аз имам едно наум по отношение на лабораториите. Може би няма военни действия през последните 20 години, през които не се появява този призрак на химическите оръжия и лаборатории. Това е част от пропагандата и хибридните действия, които и двете страни водят.

-    Бяха публикувани документи от страна на Русия за тези действия и посочени градове - Харков, Полтава, Лвов?

-    В целия този свят на военния бизнес има страшно много фалшиви документи, които се  публикуват с определени цели. Една от целите е създаване на дезинформация, в която има всички белези на реални неща, така направени, че да са убедителни. От това, че отнякъде са се появили документи, не можем да съдим, че истината е такава. Има страхотни майстори на документи, особено сега, когато цифровите технологии позволяват да изглеждат абсолютно автентични и само с много тежки експертизи се доказва, че са фалшификати. Колкото е възможно да са истински, толкова е възможно и да са фалшиви.

-    Не са за пренебрегване думите на заместник-държавния сектетар на САЩ Виктория Нюланд и тревогата, че ще попаднат в руски ръце?

-     Точно за този държавен секретар, аз, който съм много добре настроен към САЩ и съм работил години с хора от техните разузнавателни служби и ги уважавам, точно към нея аз питая особено недоверие. Вие си спомняте не толкова отдавна, когато тя каза: „Майната му на ЕС!“. Нямам й доверие.

-    Трябва ли НАТО да се въздържа от приемане на Украйна сега, а и по-късно и каква трябва да остане Украйна, за да има примирие?

-    Аз съм много скептичен по отношение на това, че може да се задейства такава процедура. Опитът на Украйна показва, че  напълно не е готова да влезе в ЕС, като се промъкне през задната вратичка на базата на това, че участва във война. Лидерите на ЕС не са съгласни с това. Лидерите на НАТО няма да вземат такова решение и да рискуват една световна война, за да  изпълнят амбициите на Зеленски. Дори и да започне такава процедура по влизане на Украйна в НАТО И ЕС, то тя ще продължи с години. Такава процедура, като обезпечаване на спокойствието в Украйна, е невъзможна. Мисля, че ще бъде постигнат някакъв неутралитет, баланс, при което Украйна ще е принудена да е неутрална и да се откаже от идеите си за влизане в двете организации. И това е може би, единствения начин да се запази световния мир.

-    Това, което казвате, съвпада с разсъжденията на Збигнев Бжежински в последния му анализ по тази тема. Четохте ли го? Звучи повече от мъдро.

-    Сигурно е така. Не, не съм го чел, но трябва да си изключителен мъдрец, за да видиш, че мирът се крепи на косъм. Това много прилича на Карибската криза през 1962 година. Не съм чел интервюто, но ето, виждате, че мислим еднакво. И двете страни, и хората, които не участват пряко във военния конфликт, трябва да сме много внимателни да не го възбудим. Никой няма да ни го прости.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    русенец
    Аман от професори и генерали в тая страна! Хора не останаха! Хора, които да им изработват заплатите!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари