Проф.Костов: В какво сме първи, та по ваксиниране да не сме последни?

0
Държим се като мазохисти, трябва да пренаредим ваксинационната програма
Държим се като мазохисти, трябва да пренаредим ваксинационната програма

Държим се като мазохисти, трябва да пренаредим ваксинационната програма

Известният пулмолог проф. Коста Костов отправи остри критики към здравните власти за забавянето във ваксинацията и за пропуски във ваксинационния план. Освен това той се изказа и против либерализирането на мерките, защото това ще доведе до възникване на нова вълна на коронавируса в края на месеца.

Една година сме в състояние на болест заради изгубения комфорт в живота ни. В този смисъл освобождаването на мерките е добра стъпка, казвам го като гражданин на това общество. Но, като лекар, мисля, че моментът за либерализиране на мерките не е най-удачният. След тази частична либерализация, която ще направим с отваряне на училища и фитнеси, след три-четири седмици ще имаме увеличаване на заболеваемостта", каза Костов пред БНР.

"Това е така, защото младите прекарват заразата почти безсимптомно и ще заразяват хората около себе си, което неминуемо ще доведе до нова вълна, макар и не висока. Ако сега сме във вълнение 2 бала, в края на месеца вълната ще е 5 бала, а ако още повече либарилизираме мерките, може и да е 7 бала, което вече е бурно море".

Според проф. Костов британският щам няма как да бъде спрян, защото ако един човек се зарази в Англия и до два дни пътува в друга страна, той при влизане ще даде отрицателен тест. "Така че този щам няма как да бъде спрян, той вече е тук", подчерта Костов.

Той отправи много остри критики към темповете и организацията на ваксинирането срещу коронавирус в България.

"Ние сме на обичайното, логично очакваното последно място по ваксинация. Не може да се оправдаваме с обстоятелствата. Ние сме винаги на последно място в Европа по всякакви заболявания, по липса на превенция и как може да очакваме, че при ваксинацията ще сме по-добре. Това е въпрос на манталитет, на организация, на планиране, на прогноза... Въобще не се изненадвам. Ние сме на първо място само там, където другите са по-назад от нас - по брой клинични пътеки, по най-много болници в Европа спрямо населението. Обаче най-висока смъртност, най-ниска профилактика.", посочи проф. Костов.

"Какво да говоря? Дори по-малки страни - вземете Хърватия - са по-добре от нас във ваксинацията. Нали пропорционално се разпределят ваксините? Нали има план според населението. Защо ние не напредваме, няма да достигнем имуниционния имунитет още поне 10 години? - попита Костов. - Какво се оправдават? Препоръчвам да се преорганизират фазите на ваксинация. В 4-а фаза са оставени възрастните хора с придружаващи заболявания!! Това е абсурд - те трябва да бъдат придвижени напред, защото сега, когато младите излязат навън по фитнеси и танци и се върнат при възрастните, нещата няма да бъдат никак добре за тях. Трябва матксимално бързо да се ваксинират хората над 65 години и особено същите с вторични и придружаващи болести, защото те именно ще пострадат най-много."

"Вижте, не може да бъдем такива мазохисти спрямо собствения си народ. Не можем така мазохистично да приемаме всичко. Константин Павлов казваше така: "мазохистите разкатаха майката на садистите". В този момент ние се държим като мазохисти. Не разбираме, че вървим към лошо. И, ако не се стегнем, ако поне не пренаредим ваксинационната програма. Не може да очакваме в края на лятото, когато всички ще са придобили популазионен имунитет ние тепърва да стартираме масовата имунизация и прочие. Има много счупени прозорци в сградата на здравната система и здравният министър трябва да ги оправи, иначе сградата ще остане съвсем без прозорци и ще рухне. Надявам се след изборите да поправим прозорците на сградата", завърши проф. Костов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари